A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A napi információ szerint egyes bankoknál nem is az operatív vezető kapta az invitálást, ami alátámasztja, hogy a személyekhez kötődő kapcsolat volt a meghívás alapja, s azt is, miért maradhatott ki a meghívotti körből az Erste és az MKB képviselője.

Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója a program részleteit ismertető elemzői tájékoztatón maga is elismerte, hogy az érdemi tárgyalásokra a legmegfelelőbb mód a Bankszövetségen keresztüli egyeztetés. E tekintetben a ma reggeli beszélgetés legfeljebb annak a csorbának a kiküszöbölése lehet, hogy az MNB előzetesen nem kívánta még a program sarokszámait sem közölni az érintettekkel. Bár a jegybank a program részleteinek tisztázására egy hónapot adott, a csütörtöki tájékoztatón kiderült, az MNB már májusban indítaná a programot.

A bankok óvatosan fogadták a javaslatot, miután nem tiszta, hogyan értette Matolcsy György, hogy az új hitelprogram kockázatmegosztásra épül a bankok és az MNB között − az eddig ismert információk szerint ugyanis a beszorított marzs mellett a bankok futják az olcsó hitel ügyfélkockázatát és nem a refinanszírozó nemzeti bank.