Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez módszer azért kiváló, mert az adótraffipax időszaka alatt rögzített információk összehasonlíthatók a vállalkozó korábbi bevallásaiban szereplő adatokkal, egyben mércéül szolgálhatnak a jövőbeli adatközlések hiánytalanságának ellenőrzéséhez. Mindebben pedig hatalmas szerep jut az online pénztárgépek rendszerének: az új típusú kasszák ugyanis rendszeresen közlik a beütött tételeket, és a NAV azonnal gyanút foghat, ha az előre meghirdetett ellenőrzéskor nagyon felszökik, utána pedig érezhetően visszaesik az érintett vállalkozások forgalma - mondta a napilapnak Tamásné Czinege Csilla, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára.

A folyamatot, vagyis az adótraffipax működését egy nyári ellenőrzés-sorozat tapasztalatait felidézve mutatta be Tamásné Czinege Csilla. A hivatal Pest megyében tartott ágazati szemlét, amelyben egy meghatározott terület szépészeti szolgáltatást nyújtó szereplőit, azaz a helyi fodrászokat, kozmetikusokat, műkörömépítőket és masszőröket keresték fel. A kiválasztott szalonokban és üzletekben a revizorok előre, külön is tájékoztatták a szolgáltatókat, hogy az adóhatóság az elkövetkező időszakban fokozottan figyelemmel kíséri majd a tevékenységüket, ezután a NAV a környéken megkezdte az üzletek forgalmának megfigyelését, dokumentálását.

Bizonyos hiányosságokra már ekkor fény derült, de a lényeges mozzanatok ezután következtek - mondta a helyettes államtitkár. A revizorok szűkítették a kört, és csak nagyjából egy tucat vállalkozó helyzetét elemezték alaposabban. A különböző időszakok számláinak, bizonylatainak összevetésekor pedig kiderült, hogy igencsak megugrott az érintettek bevallott, legális forgalma: a vendégek száma 228 százalékkal nőtt, a bevétel másfél millióval volt magasabb. A legnagyobb növekményt a műkörmösöknél és a manikűrösöknél, valamint a masszőröknél tapasztalta a hatóság.

Tavasz óta több száz milliós többletbevétele keletkezhetett a költségvetésnek az újszerű tájékoztatási rendszer beindítása és az amiatt jogkövető magatartást tanúsító vállalkozások pluszbefizetései nyomán - olvasható a napilapban.