Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén szeptemberben a kivitel értéke 7,3 milliárd eurót (2199 milliárd forintot), a behozatalé 6,5 milliárd eurót (1950 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg egyenlege az év kilencedik hónapjában 830 millió euró (249 milliárd forint) volt.

Ez év első kilenc hónapjában a kivitel volumene 3,6, a behozatalé 4,1 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest. A kivitel értéke 60,9 milliárd euró (18 046 milliárd forint), a behozatalé 55,5 milliárd euró (16 435 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 5,4 milliárd eurót (1611 milliárd forintot) tett ki, ami 67 millió euróval (64 milliárd forinttal) haladta meg az előző év azonos időszaki szintet.

A forgalom forintban mért árszínvonala 2013. január-szeptemberben - 2012 azonos időszakához viszonyítva - az importban 0,9, az exportban 0,3 százalékkal csökkent. A cserearány 0,6 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 1,8 százalékkal gyengült, míg a dollárhoz képest 0,9 százalékkal erősödött.

A legnagyobb részarányú gépek és szállítóeszközök export- és importvolumene 4, illetve 3,6 százalékkal volt több, mint 2012 azonos időszakában. A külkereskedelmi forgalom az első negyedévben közel a tavalyi szinten alakult, majd mindkét irányban élénkülni kezdett a KSH szerint. Az import volumene a második, míg az exporté a harmadik negyedévben mutatott erőteljesebb bővülést.

Az időszak egészét tekintve a növekedés motorja a közúti jármű árucsoport, ezen belül a személygépkocsi-kivitel és az ehhez kapcsolódó alkatrész-behozatal volt. Dinamikusan nőtt továbbá az energiafejlesztő gép és berendezés, az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés, valamint a metrószerelvények év eleji beszerzésének köszönhetően az egyéb szállítóeszközök importja is.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene negyedévről negyedévre gyorsuló ütemben nőtt, a teljes időszakban a forgalom mindkét irányában 6,8 százalékos volt az emelkedés mértéke. Folyamatos bővülés jellemezte a vegyiparhoz és a járműgyártáshoz szorosan kapcsolódó árucsoportok kereskedelmét: 10 százalékot meghaladó mértékben nőtt a gumigyártmány importja, valamint - részben új beruházások következtében - a műanyag-alapanyag, továbbá az illóolaj, illat- és tisztítószer forgalma. Az árufőcsoporton belül a jelentős részarányt képviselő gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek exportvolumene átlag körüli növekedést mutatott, az importé szinte nem változott a tavalyi szinthez képest.

Az energiahordozók behozatalának volumene 3 százalékkal volt több az előző év első kilenc hónapjának szintjénél. A kőolaj és kőolajtermék importvolumene kevesebb mint tizedével nőtt, ezzel szemben a természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene bázisszint alatt maradt, s ez a tendencia megközelítően negyedéves szinten is állandó volt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene az időszak egészében 4,4, az importé 1,2 százalékkal volt kevesebb 2012 első kilenc hónapjához képest, melynek oka a forgalom első félévi csökkenése.

A harmadik negyedévben az árufőcsoportban már határozott növekedés mutatkozott. Ezt a tendenciát számottevően befolyásolta, hogy a gabona és gabonakészítmény szeptemberi kivitelének volumene jelentősen növekedett az alacsony bázis havi szinthez viszonyítva. A tejtermék és tojás, valamint a zöldségféle és gyümölcs kereskedelmében és a dohányáru kivitelében töretlen bővülést regisztrált a KSH.