A szándéknyilatkozat szerint a szerződés a Makói- árok 995 négyzetkilométeres területén 2300 és 3500 méter közötti mélységben levő, Algyő réteg megfúrására vonatkozik, ami a szakemberek szerint ígéretes lehetőségeket kínáló, szénhidrogén-tartalmú homokkő.

Robert Macaulay a Falcon vezérigazgatója a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta: a projekt célja, hogy leteszteljék, gazdaságosan kitermelhető-e az Algyői-réteg. A munka rendkívül drága és kockázatos, ezért ennek a megosztását szeretnék a szerb partnertől. A költségekről még nem tudott beszélni.

Megemlítette azt is: nagy örömmel indítanának Szerbiában is hasonló projektet, bár ennek lehetőségeit még nem tanulmányozták.

Kirill Kravcsenko, a NIS ügyvezető igazgatója szerint cégének az a szándéka, hogy csatlakozzon a magyarországi kutatási projekthez, újabb lépést jelent a társaság számára gazdasági tevékenységének Szerbián kívüli kiterjesztésére. Magyarország - Angola, Bosznia, Románia után - immár a negyedik ország, ahol a NIS kutatási és termelési projektet indít. "Kiváló a szinergia a két cég között és úgy gondolom, hogy a két cég együtt sokkal hatékonyabb lesz" - tette hozzá.

A megállapodás szerint a NIS három kút fúrását, tesztelését és befejezését végzi el a saját költségén 2012. december 31-ig, úgy elhelyezve a kutatási területeket, hogy egymástól független teszteléseket tegyenek lehetővé. Amennyiben a felfedező fúrást a NIS költségén bekötik és a kút termelésbe áll, a NIS 50 százalékos érdekeltséget szerez mindegyik kutatási terület termelésében.

A három kút lemélyítését követően a NIS-nek 50 százalékos érdekeltséget szerezhet a szerződéses területen belüli teljes Algyő réteg termelésében. Amint teljesítette kötelezettségét, a NIS és a TXM a továbbiakban részesedésüknek megfelelő arányban megosztják egymás közt a kutatás és feltárás költségeit az Algyő formációban. A projekt irányító szerepét a TXM tölti be.

A szerződés értelmében amennyiben a NIS nem teljesíti a megállapodás szerinti fúrási kötelezettségeit, a TXM megtartja a területre vonatkozó érdekeltség 100 százalékát.

A Makói-árokban eddig megvalósult beruházások értéke meghaladja a 300 millió eurót. A több mint 1100 négyzetméteres, háromdimenziós szeizmikus mérés feldolgozása alapján hét kút lemélyítése fejeződött be, melyek közül a Makó-7 jelű 6086 méteres mélysége országos rekord. A rétegek vizsgálata folyamatban van. A 2007 kezdődött munkában korábban partnerek voltak a Mol és az ExxonMobil is.

A Falcon nemzetközi kőolaj- és földgázkutató és termelő társaság, melynek központja az Egyesült Államok-beli Colorado államban, Denverben van.

A NIS 1991-ben állami cégként jött létre nyersolaj, kőolajipari termékek és földgáz kutatására, finomítására és értékesítésére. 2005 óta a NIS részvénytársasági formában működik.