Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erősen megszórta az ellenzék a kormány 2016-os költségvetését, a határidőig összesen 515 módosító javaslat érkezett, ami az elmúlt évek vitáihoz képest már egy erős csomagnak lehet tekinteni - legalábbis szám szerint. Mivel a mindenkori kormány szokása szerint legfeljebb egy ellenzéki helyesírás módosító indítványt enged át, inkább a mintegy 30 fideszes módosító javaslatra koncentrálunk.

Rögtön egy vaskos 1,8 milliárdos módosítóval köszön be Bánki Erik, aki ezt a pénzt a Nemzeti Sportközpontok kiadásaira költené: ebből a pénzből jutna pénz a Tüskecsarnok, tanuszodák működtetésére. Bánki képviselő további 830 millió forintot adna a Nemzeti Sportközpontnak a 2017-es úszó-vb FINA jogdíjára. Az indoklásból kiderül, hogy nem csak az vb ideje módosult 2021-ről, 2017-re, hanem a jogdíja is, így összesen 1,38 milliárd forintot kell a magyar államnak a nemzetközi vízisport-szövetségnek, a FINA-nak fizetni - ezért a 830 milliós többlet.

Két képviselő - Simon Róbert Balázs és Kara Ákos - 4,9 milliárd forintért lobbizik a Győri Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezéséhez, ugyanis az eseményt Győr megnyerte, de pénze az nincs rá a jelek szerint. A képviselők szerint az adófizetők igazán kifizethetnék ezt a potom 4,9 milliárd forintot - igaz az adófizetők ezzel sokkal jobban járnak, mint a már 50 milliárd közelében járó 2017-es úszó-vb rendezésével.

Kósa Lajos Debrecen ex-polgármestere is beindult és vastagon fogott a ceruzája: a mellékállásban amúgy a honvédelmi bizottság elnökeként regnáló egykori fideszes erős ember 5 milliárd forintot kér a Debrecen környéki autóutak, autópályák fejlesztésre, plusz 400 milliót a debreceni reptér fejlesztésére.

Fideszes képviselők egy másik csoportja egy 2 milliárd forintos önkormányzati útfelújítási alapot hozna létre. Erre a sorra a korábbi évek költségvetésében is volt példa - általában 5 milliárd forinttal - és az önkormányzatok pályázhattak rá.

Szász Jenő kutatóintézetet gründol szűkebb pátriájának - "korszerű újrafogalmazás a döntéshozók asztalára téve"

Igazi költségvetési ámokfutásba kezdett Pánczél Károly a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke, aki 80 százalékkal - 800 millió forinttal, 1,8 milliárdra - megemelné az amúgy semmivel sem foglalkozó Nemzetstratégiai Kutató Intézet (NKI) büdzséjét. Az intézetet Székelyudvarhely 2008-ban választásokon elbukott polgármestere, Szász Jenő vezeti. Az indoklást szó szerint idézzük:

"A Nemzetstratégiai Kutatóintézet a magyar örökség korszerű újrafogalmazását, a magyar jövő tudatos kiépítését igyekszik a maga eszközeivel segíteni és a döntéshozók asztalára tenni. Legfőbb elérendő célja, hogy a XX. század zivataros eseményei miatt a világban szétszóródott, és a Kárpát-medence számos országában széttagoltan élő több mint három milliós magyarság megőrizve önazonosságát szülőföldjén maradhasson és gyarapodhasson. A Székelyudvarhelyen megnyíló Orbán Balázs Intézet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szárnyai alatt helyben szolgálná az erdélyi magyarság támogatását." Erre adna 500 milliót az adófizetők pénzéből Pánczél Károly, további 300 milliót pedig csak úgy az NKK-nak, különösebb indoklás nélkül.

Gulyás Gergely képviselő okosabban operál: több kis ügyet hozott elő: 200 milliót költene a Nemzeti Emlékezet Bizottság elhelyezésre, 50 millió forintot a ReConnect program finanszírozására - ez utóbbi másod-, harmadik, generációs magyar fiatalok magyarországi látogatásait szervezi. Az látható, hogy 50 millió forintból nem finanszírozható ilyen program, mint ahogy a 200 milliós irodavásár is kétséges - ilyenkor a lényeg az, hogy a költségvetésbe meglegyen ez a kiadási a sor, majd év közben a kormány a tartalékból valóban odaadja azt a pénzt, ami szükséges.

Rétvári Bence viszont nem vacakol tízmilliókkal, egyenesebben fogalmaz: egy milliárd forinttal új előirányzatot hozna létre a 2016-os büdzsében az I. világháborús centenáriumi megemlékezések támogatásra. Az ehhez szükséges pénzt a NGM szerkezetátalakítási (a köztisztviselők elbocsátási és végkielégítési) alapjából vonná el, így az alapban 2,5 milliárd forint maradna.

Egy HÉV-megállóra 250 millió forint

Szatmáry Kristóf sem aprózta el. Igaz, költségvetési szempontból a 250 millió forintos pluszkiadása vonal alatti tétel, ám a képviselő mindezt egyetlen HÉV-megálló, nevezetesen nagyiccei megálló felújítására költené el. A képviselő továbbá megjegyzi, hogy egyébként az egész gödöllői HÉV felújításra szükség lenne, de momentán erre 2018-ig nincs pénz. Addig is kipofozná a megállót és a P+R parkolók létesítéshez kisajátítaná az ehhez szükséges magántulajdonban lévő telkeket. A Napi.hu is osztozik a képviselő óhajában miszerint "A megvalósuló beruházás első lépése lehetne annak a folyamatnak, amelynek eredményeképpen az Örs vezér tere és a Gödöllő közötti HÉV-vonal a XXI. századi követelményeinek megfelelő közlekedési útvonal lesz." (A BKK hivatalos menetrendje szerint a H8-as HÉV a Gödöllő - Örs vezér tér közötti 26,5 kilométert 55 perc alatt teszi meg.)

Míg Szathmáry Kristóf egyetlen HÉV-megállóra 250 milliót költene, addig a kormány a balatoni fejlesztések támogatásra 99 millió forintot. Ezt a kirívóan magas összeget fejelné meg még Manninger Jenő - no nem 250 millióval, csak 121 millió forinttal, így a "Balaton fejlesztési programok támogatásra" 2016-ban nem egészen 220 millió forint jutna, ami egy HÉV-megálló 90 százaléka. Ezzel a kiegészítéssel Manniger szerint a támogatás mértéke újra elérné a 2014-es szintet.

Na, de honnan vennél el ezt a pénzt?

Amennyiben a kormány, illetve a Fidesz-frakció támogatná az összes fideszes módosító indítványt, az sem mozgatna meg meg több, mint 20 milliárd forintot összesen, ami eltörpül 16 551 milliárd forintos 2016-os kiadási főösszeg mellett. Az már más kérdés, hogy a kormánynak mennyire tetszik, hogy szinte az összes kormánypárti javaslat a forrásokat a kormány általános tartalékának csökkentésből teremtené elő, vagyis az a tervezett 100 milliárd forinttal szemben 80 milliárdról indulhatna. E tétel miatt kérdéses lehet a módosítók támogatása, de minden bizonnyal ez ügyben is megszületik majd a kompromisszum, mert ez nem lehet véletlen, hogy majdnem az összes fideszes képviselő erre a sorra adott be módosítást.