Egyes szakértői becslések szerint százezer főt érinthet a végtörlesztés, más számítások szerint viszont akár háromszázezer hitelesnek is megoldást nyújthat a rögzített árfolyamú devizahitelek végtörlesztési lehetősége. Szijjártó Péter a Duna Tv tegnap esti műsorában úgy vélte: a százezer adós az alsóhatár. Majd eldöntik az emberek, hogy igénybe veszik-e vagy sem a végtörlesztés. Nem ez az egyetlen lehetőségük a nehéz helyzetben lévő frankhiteleseknek: a leginkább kiszolgáltatottak a lakásárverezéssel számolhatnak, a valamivel jobb helyzetben lévők választhatják az árfolyamgátat, és akik ennél szerencsésebb helyzetben vannak, élhetnek a végtörlesztés lehetőségével - hangsúlyozta a szóvivő.

A miniszterelnöki szóvivő kiemelte, a nemzetközi visszhangoktól függetlenül, mindenképp kiállnak a magyar emberekért, mert mint mondta, volt már példa arra, hogy amit ma elutasítanak, azt holnap megfontolják, holnapután pedig bevezetik más országok is.

A kormány kedden az arányos adórendszerről tárgyalt a munkaadókkal, ahol felmerült: elemzések szerint, aki 220 ezer forintnál kevesebbet keres, az akár 6-10 ezerrel kevesebbet kaphat ezután. Szijjártó szerint azonban azok az elemzők, akik ezt hangoztatják, vélhetően nem ismerik a kormány valódi terveit, mivel annak határozott célja, hogy senki se keressen a korábbinál kevesebbet. Mint elmondta, az arányos adórendszer lényege, hogy egyszerű, versenyképes, a munkahelyteremtés irányába mutató rendszert vezessenek be - a 16 százalékos egykulcsos adórendszer pedig végtelenül egyszerű - írta a hirado.hu.

Jövedelmi típusú adóemelés nem lesz, a minimálbér-emelés azonban része a tervezetnek. A munkaadókat, vállalkozásokat kompenzálni kell, hogy a minimálbér-emelés ne járjon munkahelyek elvesztésével - tette hozzá Szijjártó. Ennek részleteiről Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 28-i előterjesztésében számol majd be.