Nekünk érdekünk az, hogy minél előbb megkezdjük a tárgyalásokat", és hogy azok mihamarabb megállapodással záruljanak, ebben "abszolút elkötelezettek vagyunk" - fejtette ki Szijjártó Péter kérdésre válaszolva, hozzátéve: Magyarország makrogazdasági adatai egyértelműen biztatóak, javulnak.

A legfontosabb mutatószámokat nézve Magyarország az EU élvonalába, az első negyedbe tartozik - jelentette ki, majd felsorolta: folyamatosan csökken az államadósság, nő a foglalkoztatottság, három százalék alatti a költségvetési hiány.

Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője hozzátette, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter várhatóan a jövő heti kormányülésen ismerteti egyesült államokbeli tárgyalásainak részleteit.

Fellegi Tamás főtárgyaló e hét közepén Washingtonban folytatja az informális megbeszéléseket az IMF illetékeseivel, egyúttal csütörtökön részt vesz az Egyesült Államok fővárosában egy konferencián, amelyen áttekintik a magyar gazdaság és belpolitika egyes fontos kérdéseit.

Azzal összefüggésben, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénzügyi forgalmi adó bevezetése mellett foglalt állást a Heti Válaszban megjelent könyvismertetőjében, és egyúttal újabb adókulcsok bevezetését szorgalmazta, Szijjártó Péter azt kérte, az újságírók forduljanak ezzel kapcsolatban a tárcavezetőhöz.