Szijjártó Péter, miniszteri szóvivő nem érti a Munka törvénykönyve miatt a kormányra zúduló kritikákat - mondta a hvg.hu-nak adott interjújában -, hiszen, mint mondta: "éppen azért hoztuk nyilvánosságra a konzultációs munkaanyagot, hogy mindenki elmondhassa a véleményét". A szóvivő szerint a kritizáló szakszervezetek, társadalmi szervezetek azért "vetették rá magukat" a tervezetre, "mert attól félnek, majd ez lesz a végső változat is". Szeritne az NGM azért lépett így, hogy "mindenki elmondhassa a véleményét".

A szóvivő ugyanakkor azt is leszögezte a hvg.hu-nak adott interjújában, hogy "a Fidesz is világossá tette: vannak olyan dolgok, amik benne lesznek a végső változatban, még ha a mostaniban nem is szerepelnek: például a védett kor, a gyesen lévők védelme".

A miniszterelnöki szóvivő annak ellenére nyilatkozott így, hogy az NGM a dokumentummal kacsolatban feltett kérdéseire azt válaszolta: "nem munkaanyag vagy szakmai vitaanyag, hanem törvénytervezet a kormany.hu-n július 22-én megjelent új munka törvénykönyve".

Szijjártó az interjúban azt is hangsúlyozta, hogy nem fognak olyan Munka törvénykönyvét elfogadni, ami kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat. Emellett azt is hozzátette: "de azt is gondoljuk, hogy amikor törvényt alkotunk, nem kizárólag a munkavállalókra gondolunk, a munkaadók véleményét és érdekét ugyanúgy figyelembe kell vennünk".

Az OÉT-nek semmi értelme nem volt

A szóvivő szerint korábban az OÉT-et is mindenki úgy képzelte el, hogy vannak a munkaadók, a munkavállalók és a kormány, akivel vitatkozni kell. "Holott mi mindkettőjüket képviseljük" - tette hozzá.

Arra az utalásra, hogy az OÉT-et megszüntették úgy reagált: "... ön szerint volt bármi értelme korábban is?". Mint mondta, az OÉT ebben a formájában egyszerűen értelmetlen volt, ezért szervezik át az érdekegyeztetés rendszerét "nyugat-európai példák alapján".

A sztrájktörvény megváltoztatásával kapcsolatos kérdésre, amelyben a hvg.hu arra utalt, hogy a kormány úgy módosított jogszabályt, hogy jelenleg gyakorlatilag nem lehet legálisan sztrájkolni (erre példaként a vasutasokat hozta fel a hvg.hu, akik kilencszer próbáltak sztrájkot hirdetni és a bíróság egyet sem ítélt jogszerűnek) Szijjártó azt válaszolta: "Akkor azt vegyék figyelembe, hogy minden ilyen jogszabályalkotásnál nyugati példákból indulunk ki."

Nem eladó a Mol-pakett?

A Mol-részvények eladásával kapcsolatban - azzal szemben, hogy Varga Mihály, miniszterelnökséget vezető államtitkár korábban úgy fogalmazott, hogy szóba jöhet a Mol-részvények eladása - leszögezte: "nem azért vettük a Mol-részvényeket, hogy eladjuk. Ennek a kormánynak az a célja, hogy újjáélessze a hazai ipart, és az szerintem helyes, ha egy regionális szinten is erős olajvállalatban tulajdonos az állam."

Megszorításokról szó sincs

A hvg.hu a 2012-es büdzséről megjelenő első számok alapján, amely szerint bérbefagyasztás várható a közszférában, és további költséglefaragások jönnek, azt firtatta, hogy a kormány meddig akarja még hangoztatni, hogy nincsenek megszorítások, miközben úgy tűnik, mégis vannak, Szijjártó úgy reagált: "Mindaddig, amíg nincsenek, mert megszorítások nincsenek, és nem is lesznek".

A szóvivő szerint  most azoknak a rendszereknek az átszervezése folyik, amelyek újratermelik az államadósságot. Ez pedig nem megszorítás, mert amíg az egészségügybe, az oktatásba több százmilliárdos fejlesztési forrás érkezik, és közben átalakul a rendszer, addig az minden, csak nem megszorítás - fogalmazott Szijjártó.