Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mi nem fétisként tekintünk egy magyar-amerikai csúcstalálkozóra. Miniszterelnökök, elnökök soha nem találkoznak csak azért valakivel, hogy csak úgy találkozzanak vele. Hogyha lesz olyan ügy, amit meg kell beszélni, akkor majd fognak találkozni - válaszolta Szijjártó Péter a portálnak arra a kérdésre, hogy vajon mikor találkozhat Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök.

A miniszter szerint csak a sajtó akarja nagyon, hogy a két politikus találkozzon. Abban sem lát semmit, hogy Orbán Viktor tavaly tusványosi beszédében a világ vezetői közül elsőként állt ki Trump mellett, amikor azt mondta, hogy Magyarország számára ő lenne a jobb vezető. Szijjártó állítja, ez nem az akkor még csak elnökjelölt ingatlanmágnás melletti kiállás volt, hanem annak a megfogalmazása, hogy a magyar politikai irányvonalaknak több közös pontja van a republikánusokéval, mint a demokratákéval. Most viszont a kormány nevében nem foglalt egyértelműen állást, hogy Angela Merkel vagy Martin Schulznak látnák szívesebben német kancellárként.

"Ebben én nem látok semmi rendkívülit, Magyarország és Oroszország között teljesen normális az évi egy hivatalos találkozó, tekintettel a földrajzi elhelyezkedésünkre és a gazdasági kapcsolatainkra" - reagálta a külügyminiszter arra kérdésre, hogy miért indokolt Orbán és Vlagyimir Putyin orosz elnök évi akár többszöri találkozója.

Legközelebb jövő januárban vagy februárban találkozhatnak Moszkvában. Fontos egyeztetni például a paksi bővítésről. Egyelőre az a kérdés, hogy a 2026-os határidőig behozható-e az atomerőmű-építés 22 hónapos csúszása. Ezt jelenleg vizsgálják.

Szijjártó - ahogy az elmúlt napokban többször is - elmondta, hogy az Európai Bíróság kvótaperben hozott ítélete nem szankcionálja Magyarországot. Úgy látja, hogy az csak az eredeti kvótadöntésről szóló eljárás szabályosságát mondta ki, amely szerint semmire se kötelezi hazánkat, viszont aggasztó, hogy az ítélet szerint az Európai Bizottság a nemzeti kormányokat felülbírálhatja.