A budapesti kormány azt tervezi, hogy az új tranzakciós adóból várt bevételt 2014-ben 322 milliárd forintra (1,4 milliárd dollár) emeli a 2013-ra kiszámolt 283 milliárdról, amivel -  a választás évében - még tovább terheli az amúgy is agyonsanyargatott bankrendszert - írja a Reuters. A jövő év költségvetés tervezetéből az is kiderül, hogy a kormány - amely Európa legmagasabb bankadóját vetette ki az elmúlt három évben - nagyobb jövedelemre számít 2014-ben a biztosítókra kivetett új adóból.

Budapest eredetileg 130 milliárd forintot akart besöpörni a tranzakciós adóból 2013-ban, amit a múlt héten emelt 280 milliárdra, hogy ellensúlyozza a közkiadásokat, miközben a költségvetés hiányát három százalék alatt tartja. Magyarország Kelet-Közép-Európa leginkább eladósodott országa. A gazdaság idén várhatóan recesszióba süllyed, és elemzők szerint a pénzintézeti szektor folytatódó erős adóztatása korlátozni fogja a hitelezést és a gazdasági kilábalását 2013-ban.

Piszkálják a befektetőket

Az adó miatt a befektetők továbbra is idegesek lesznek. Az elmúlt két évben a kormány nem megszokott gazdaságpolitikai lépései borzolták az idegeiket, ezeken belül elsősorban az, amely megengedte a háztartásoknak, hogy mélyen a piaci kamat alatt visszafizessék devizahiteleiket, amivel nagy veszteségeket okoztak a pénzintézeteknek.

A magyar bankok szakmai szervezete tiltakozott az új tranzakciós adó ellen, miközben a gazdasági miniszter azt mondta, hogy a kormány még tárgyal annak részleteiről a pénzintézetekkel és olyan lehetőségek vannak az asztalon, mint például felső korlát bevezetése az egyes tranzakciók adóköteles részére vonatkozóan, továbbá a különadó teljes kivezetése 2013-ban. Ehhez képest a költségvetés tervezete szerint az utóbbiból még 72 milliárd forint folyik be az államkasszába a tranzakciós adóval párhuzamosan.

Be is kéne ám hajtani

A kormánynak gondjai lehetnek az új adó behajtásával, mivel a magyarországi elszámolási rendszerbe júliustól bevezetik a napközbeni banki transzferek lehetőségét és a magyar pénzügyi rendszer átveszi a Single Euro Payments Area standardjait - idézi a Reuters a Napi Gazdaság szerdai cikkét.

Ez lehetővé teszi a bankoknak, hogy forintszámláikat külföldön vezessék és magyar valutában történő elszámolásaikat is a határokon kívül bonyolítsák le. A nagyobb vállalatok ezt kihasználhatják: áthelyezhetik transzakciókat Magyarországon kívülre, amivel elkerülhetik a hazai átutalásokat terhelő tranzakciós adót.

Nem lehet kikerülni a tranzakciós illetéket

A tranzakciós illeték szabályai még változhatnak; az illeték nem lesz elkerülhető a pénzmozgások külföldre menekítésével - mondta a Magyar Nemzetnek Balog Ádám, a nemzetgazdasági tárca adóügyekért felelős helyettes államtitkára. Szerinte a pénzek külföldre irányítását megelőzendő reális, teljesíthető adószabályokat igyekeznek alkotni. Bármikor lehet olyan eljárásjogi rendelkezéseket hozni, amelyek gátat vetnek az adóelkerülésnek. A helyettes államtitkár szerint a vállalati ügyletek megadóztatására több megoldás is lehetséges. Szóba jöhet például a felső határ bevezetése, miként elképzelhető az is, hogy különféle összegekre különféle adómértékeket szabna, és felvetődött egyes tranzakciók adómentessé tétele is.
Balog elmondta, hogy az idén bankadó címén 105 milliárd forintot vár a költségvetés, jövőre a belépő tranzakciós illetékből 280 milliárd, bankadóból 68 milliárd, 2014-ben tranzakciós illetékből 320 milliárd forintra számítanak. Az összeg 2014-ben azonban nem azért nő, mert az illeték emelését tervezik, hanem azért, mert a 2013 decemberi tétel 2014 januárjában érkezik be.
Balog szerint a képviselők azután szavaznak majd a tranzakciós illetékre vonatkozó javaslatról, ha a kormány és a bankszféra minden részletet tisztázott.

Iszapbirkózás lesz

Valószínűleg nyögvenyelősen folynak majd Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalásai az országnak nyújtandó hitelről, mivel Budapest vonakodik teljesíteni az IMF feltételeit - idézi a Bloomberg a londoni Capital Economics kutatóintézet értékelését. A kormány és a Valutaalap között nézeteltérések alakulhatnak ki olyan gazdaságpolitikai intézkedésekről, mint az egykulcsos személyi jövedelemadó, ami miatt elhúzódhatnak az egyeztetések - mondta William Jackson, a Capital feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője.

A forint és a magyar adósság megítélése látványosan javult az elmúlt napokban: a magyar valuta több mint három százalékkal erősödött az euróval szemben, amivel az elmúlt öt nap világrekordere volt, a magyar adósságok hitelbiztosítási felára (CDS) 30 bázisponttal 534 bázispontra esett. Mindez annak volt köszönhető, hogy Budapest közölte: az IMF igényeinek megfelelően megváltoztatja a jegybanktörvényt.

A Capital Economics ugyanakkor úgy véli, hogy a kormány erősen vonakodni fog bármilyen engedményt tenni, csak a piaci nyomás hatására puhulhat meg az ellenállása. Ennek tükrében elmondható, hogy az elmúlt napok kedvező fejleményei minden bizonnyal gyengítették Budapest megállapodási készségét.