A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A márciusi parlamenti választások előtt ugyan azt ígérte, nem változtatnak a nyugdíjkorhatáron, azonban Ján Richter munkaügyi miniszter közölte, hogy "dolgozni kezdenek a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságának koncepcióján". Ezért mérlegelni fogják az átlagos életkor növekedésének a hatását. Branislav Ondrus munkaügyi államtitkár úgy véli, a következő választási ciklustól kezdődően, azaz 2016-tól a parlamenti választások végeredményétől függetlenül automatikusan elkezdődhetne a nyugdíjkorhatár fokozatos kitolása.

Lapértesülések szerint Szlovákiában 2016-tól változna a nyugdíjkorhatár, ami jelenleg 62 év a férfiak és a nők számára (a nőknél folyamatos és fokozatos az átállás, a gyerekszámtól függően). A Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap úgy tudja, 2016-tól évente másfél hónappal tolódna ki a nyugdíjkorhatár, ami azt jelenti, hogy mindazokat érintené, akik 2016-ban még nem töltötték be az 58. életévüket. Ha a koncepció megvalósul, akkor 2030-ban 64 évre tolódik ki az öregségi nyugdíj határa. Szakértők támogatják a Fico-kormány elképzelését, mert egyre nehezebben finanszírozható a nyugellátás rendszere.

Napjainkban például az állami nyugdíjfolyósítás évi 700 millió euró támogatást nyel el, ami részben a magánpénztárak hatása is, hiszen a pénztártagok (1,45 millió fő) nyugdíjbefizetésének fele a pénztárakba áramlik. "Ha semmit sem tennénk, akkor az elkövetkező évtizedben a nyugellátás rendszerének összeomlása fenyegetne" − közölte Peter Goliás, az INEKO gazdaságkutató intézet igazgatója. A Fico-kabinet tervei szerint jövőre mindenki számára egységesen emelkedne a nyugdíj, függetlenül az éves inflációtól és a reálbérek alakulásától, mégpedig várhatóan 15 euróval.