Mostantól minden kampánynak minősül a plakáttól a nagygyűlésig, kivéve a választással foglalkozó hivatalok kommunikációját és az állampolgárok személyes beszélgetését. Hivatalos jelöltté az válik, aki összegyűjt 500 érvényes ajánlást, és a helyi választási bizottság nyilvántartásba veszi. A választók egyéni jelöltekre és országos listákra szavazhatnak. Az idén először a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők is szavazhatnak.

A hivatalos választási kampány a szavazást megelőző 50. napon kezdődik. A választás április 6-án lesz, a kampány első napja tehát február közepe. Mostantól minden kampánynak minősül a plakáttól a nagygyűlésig, kivéve a választással foglalkozó hivatalok kommunikációját és a állampolgárok személyes beszélgetését. A plakátokon és a szórólapokon fel kell tüntetni, hogy ki készítette azokat.

Az ajánlószelvény megszűnt. A választópolgárok hétfőtől íveken ajánlhatnak képviselőjelölteket, egy ember többet is. Abból lesz hivatalos jelölt, aki összeszed 500 érvényes ajánlást és a helyi választási bizottság nyilvántartásba veszi. Munkahelyeken tilos ajánlóíveket gyűjteni. A jelöltek legfeljebb ötmillió forintot költhetnek a saját kampányukra, ebből egymilliót az állam biztosít. A pártok a jelöltjeik számától függően kapnak állami támogatást.

Megszűnt a kampánycsend is. A szavazás ideje alatt nem lehet választási gyűlést tartani, illetve a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen tilos kampányolni.

A választók a helyi választási irodában és a telefonszolgáltatójuknál letilthatják az adataikat a pártok elől - mondta az InfoRádióban Pállfy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

A választás április 6-én reggel 7-től este 7-ig tart és egyfordulós lesz. A szavazókörök helyéről levelet kapnak a választók. Az Országgyűlés létszáma 386-ról csökken, a választókerületek száma 176-ról 106-ra csökken. A választók egyéni jelöltekre és országos listákra szavazhatnak. A nemzetiségi szavazók saját képviselőt vagy szószsószólót juttathatnak a parlamentbe.

Idén először a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők is szavazhatnak. Ehhez regisztrálni kell magukat. Levélben voksolhatnak, de csak az országos listára. A magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldön tartózkodó választópolgárok is április - illetve az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt április 5-én - járulnak az urnákhoz. Aki itthon szavaz, de máshol, mint ahol lakik, az is a lakóhelye szerinti jelölt nevét látja majd a szavazólapon.

A mostani választáson már nemcsak az egyéniben vesztes jelöltek szavazatai (az úgynevezett töredékszavazatok) érvényesülnek a pártlistákon, hanem a nyertes jelöltre leadott szavazatok közül azok is, amelyekre már nem volt szükség a győzelméhez.

A választás előzetes eredménye április 6-án este kiderül, de a levélben szavazás miatt a végleges számokra várni kell hat napot.