A mindenkori költségvetésben az államháztartási törvény erejénél fogva kötelező az előre nem látható kiadásokra általános tartalékot képezni. Az idén erre a célra kerek 100 milliárd forintot tettek félre a honatyák. A tartalék a kormány zsebpénze, azzal saját belátása szerint szabadon bánik és hiába költi el olyan célra, amely előre látható volt - vagyis ellentétes az államháztartási törvénnyel - az eredmény nem más, mint egy rosszalló megjegyzés majd a költségvetés végrehajtásáról szóló számvevőszéki jelentésben.

Az elmúlt évtizedben e tartalék mértéke 40-50 milliárd forint volt, ám a második Orbán-kormány idején ez a duplájára duzzadt. Ennek ellenére a kormány takarékosan bánik ezzel a pénzzel, láthatóan spórol arra a célra, hogy az államháztartás hiánycélját ne veszélyeztesse. Eddig bő 41 milliárdot költöttek el, vagyis marad közel 60 milliárd. Ugyanakkor, ha a korábbi évek költéseivel összevetjük, akkor ez egyrészt jóval magasabb a megszokott évközi költésnél, másrészt arányaiban kisebb annál, hiszen a '90-es évek 40-50 milliárd forintos tartalékából rendszerint 35-40 milliárdot adott ki kormány.

Bátrabban csipegetnek

Az utóbbi hónapokban a kormány láthatóan bátrabban csipeget a tartalékból: az elmúlt héten öt különböző döntéssel 1,9 milliárd forint elköltéséről döntöttek. A támogatott célok rendkívül eklektikusak, hisz jutott 650 millió forint a paralimpokonok jutalmazására, de 145 milliót kap a Magyarság Háza a látogatóközpontjának kiépítésére, illetve 258 millió forint jut a Vasas vívócsarnokának és kézilabdacsarnokának bővítésre, felújításra.

A kormány legújabb - tegnapi - döntése szerint 698 millió forint megy a tartalékból Budai Várban található volt Honvéd Főparancsnokság részletes rekonstrukciójára. A Honvéd Főparancsnokság még mindig magán viseli a második világháborús pusztítás nyomait, az elmúlt években több terv is készült a hasznosításra és amennyi készült, pont annyi hiúsult meg.

Lapunk összeállítása szerint csak szeptemberben 15,7 milliárd forintot költött a kormány a tartalékból, a kiugró költekezés egy 11,9 milliárd forintos döntés következménye. Ebben a kormány döntött a PPP-konstrukcióban finanszírozott törökbálinti sportcsarnok kivásárlásáról, illetve más PPP-programok átvételéről. A PPP-s döntés nemcsak a szeptember, de az idei év legnagyobb összegű döntése, ehhez mérhető terven felül támogatásban áprilisban a Terrorelhárító Központ és a rendőrség részesült. E két szervezet akkor összesen 9,9 milliárd forintot kapott működés finanszírozásra, illetve a rendőrségi adósságok konszolidálására.