Az év első hét és fél hónapjában a kormány a 113 milliárd forintos költségvetés tartalékból 83 milliárd forintot elköltött, húszmilliárdot zárolt, így az előttünk álló négy és fél hónap nem várható kiadásaira alig 10,2 milliárd forint maradt. Ez példátlanul alacsony, de arra sem volt még példa, hogy hét hónap alatt 82 milliárd forintot költsön a kormány a költségvetési házipénztárából. A tartalék esetleges pótlásával kapcsolatban két hete kerestük meg először a Nemzetgazdasági Minisztériumot, a kérdéseket a héten megismételtük - de válasz azóta sem érkezett.

A kabinet tegnapra (augusztus 14.) datált legújabb határozatában a tartalékból 2,6 milliárd forintot vettek ki - így az 10,2 milliárdra csökkent - legalább is a Napi.hu számításai szerint, ugyanis a tartalék állapotáról sem közöl adatokat az NGM.

Sokba van Orbán költözése

A mostani határozattal 241 millió forintot kapnak a kormányhivatalok felújításokra és dologi kiadásokra. A kormány arról is döntött, hogy a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének kialakításra 150 milliót adnak a tartalékból. Mint azt már megírtuk, a kormány a Táncszínházat kiebrudalta a budai Várban levő Karmelita kolostorból, hogy oda a Miniszterelnökség költözhessen 2016. március 15-ig. Csak a költözésre és a tervezésre a kormány 1,45 milliárd forint elköltéséről döntött korábban, ebből 756 milliót az idei rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból vettek ki.

A bíróságok 700 milliót kaptak a devizaperekkel kapcsolatos többletfeladatokra - ám a költések többsége nem a munkabérekre megy, ami a várható jelentős pluszmunkát tekintve érhető lenne -, hanem beruházásokra és dologi kiadásokra. Az emberi erőforrás tárca (EMMI) 63 millió forintot kap  - közelebbről nem részletezett - "művészeti tevékenységek" támogatásra, illetve 593 millió forintot "gazdasági társaságok által ellátott kulturális feladatok" támogatására.

A kormány mostani döntése szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 200 millió forintért ingatlanokat vásárolhat, míg újabb 667 millió forintot adnak a Holokauszt Gyermekáldozatainak emlékhelyének - a volt józsefvárosi pályaudvar felújítására. A központ eddig 6,2 milliárdot kapott a 2014-es költségvetésből - vagyis most bő 10 százalékkal emelték meg a kiadásokat. A beruházást egyébként a hazai zsidó szervezetek többsége nem támogatja.

Nem csak a tartalékból megy a pénz

A kormány határozott a korábbi évek maradványainak felhasználásáról is, így kap 620 millió forintot a rendőrség és 99 millió forintot az NGM Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatósága is, illetve 44,8 millió forint jut a nemzeti ünnepek költségvetésére is.