"Ez egy erőpróba" - mondta egy magas rangú, az Európai Bizottságban dolgozó tisztségviselő a minap arról, hogy mennyire gondolja komolyan Brüsszel, hogy kőkemény lesz a magyar kormánnyal. "Gyülemlettek az ügyek, és úgy érzem, hogy eljutottunk a végső stresszponthoz" - fogalmazott egy, a bizottsági politikát jól ismerő forrás.

Az Indexnek nyilatkozó, EU-s ügyekben járatos emberek mind úgy látják, hogy a magyar kormány megtörése több fontos, már elfogadott törvény esetében is eltökélt szándéka az Európai Bizottságnak.

Azt is többen kiemelték, hogy minél tovább makacskodik a magyar kormány, annál többet fog követelni Brüsszel. Egyes brüsszeli vélemények szerint decemberben még jobb pozícióban volt az Orbán-kormány, mostanra viszont már olyan törvények visszavonását is összeköthetik a magyarok által kért hitel megadásához, amelyeket korábban nem kértek volna a hitelért cserébe.

Fellegi csak gondolja, hogy fogadják Brüsszelben

Egy diplomáciai ügyekben járatos forrás szerint nagyon sokat elárul a bizottsági hangulatról, hogy miközben Fellegi Tamás bejelentette a magyar sajtónak, hogy hamarosan Brüsszelben is tárgyal, addig az Európai Bizottság nem adott még neki időpontot. És a lap információi szerint simán előfordulhat, hogy nem is fog kapni. Ehhez nagyon komoly fordulat kellene a magyar kormány részéről.

Az Index információi szerint legkésőbb Fellegi jövő heti washingtoni tárgyalásakor kell olyan engedményt adnia, ami elég meggyőző ahhoz, hogy Brüsszelben szóba álljanak vele.

Nem látnak perspektívát Orbánban

Ezt azonban nehezíti, hogy amerikai külügyi források szerint "szörnyű hangulat" várja Fellegit Washingtonban. Fellegi csütörtöki bejelentését alapvetően kármentésnek tartják a washingtoni diplomáciában, ami arra ugyan jó, hogy átmenetileg megállítsa a forint gyengülését, összességében azonban a lap forrása szerint már "nincs mit menteni", a tárgyalásokat nem befolyásolja, Fellegi pedig mondhat szinte bármit, nem fogják igazán komolyan venni a tárgyalásokon.

Az amerikai diplomácia ugyanis már nem lát perspektívát Orbánban, fogalmazott az Indexnek egy külügyi forrás. Reális opcióként merült fel, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakoroljon Magyarországra, hogy állítson fel szakértői kormányt. Máshogy ugyanis nem tartják elkerülhetőnek a magyar államcsődöt. Forrásuk szerint ráadásul bármit is mond a kormány arról, hogy az IMF-hitel védőhálónak kell, valójában arról van szó, hogy az állam finanszírozható maradjon az év második felében.

Hasonló helyzetben egyáltalán nem példátlan, hogy külső nyomásra szakértői kormány veszi át egy ország irányítását - ez történt Görögországban és Olaszországban is.

Nem az lesz, amit leírtak

Az Európai Bizottság korábban világossá tette, hogy a decemberben elfogadott jegybanktörvény és stabilitási törvény visszavonását tekintik tárgyalási alapnak. Úgy tudja lap, hogy ez az igény nem változott, bár a helyzet kétségkívül nehezebb azáltal, hogy akkor még nem szavazta meg ezeket a törvényeket a parlament.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy információik szerint a magyar kormányban nem bízik eléggé az Európai Bizottság. Ezért a jövőre vonatkozó ígéretek, például a problémásnak tartott törvények módosításáról szólók, már nem biztos, hogy elegek lesznek. "Ha le van írva, hogy valami így lesz, és aztán a Bizottság azt tapasztalja, hogy mégse, azzal nehéz mit kezdeni" - mondta a hitelességi problémáról egy brüsszeli bennfentes.