A rendezvényen több mint félszáz magyar és cseh üzletember, illetve vállalkozó vett részt - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az MTI prágai tudósítójának. Cseh részről megjelent Milan Hovorka, az ipari és kereskedelmi miniszter helyettese is. "Felmértük az együttműködés lehetőségeit a két ország vállalkozói számára. Részletesen ismertettük a mai magyar gazdaságpolitikát, hogyan javult az üzleti-befektetői környezet, hogyan működik ezen a területen az állam, illetve milyenek a piaci lehetőségek" - fejtette ki az államtitkár.

A magyar és a cseh pozíciók az EU-ban hasonlóak, nagyon erős a nyugat-európai konkurencia, a nyomás. Mindkét oldalról megállapították, hogy olyan patrióta gazdaságpolitikára van szükség, amely segíti a hazai nemzeti erőforrások, vállalkozások érvényesítését - nyilatkozta Szatmáry Kristóf. Ezen a terülten szerinte a két ország politikailag is támogatni tudja egymást az Európai Unióban.

"A kedvező földrajzi távolság és a hasonló kultúra miatt Csehország jó cél lehet a magyar kis- és középvállalkozások számára is" - jegyezte meg Szatmáry Kristóf. Az MTI érdeklődésére elmondta: a csehek nemcsak a magyar piac iránt érdeklődnek, hanem a közös üzleti-gazdasági vállalkozások iránt is. Elhangzott, hogy érdemes lenne megpróbálni a közös magyar-cseh fellépést az Európai Unión kívüli piacon, országokban is - mutatott rá az államtitkár.

A magyar-cseh kereskedelmi forgalom volumene tavaly 5,6 milliárd euró volt, és az utóbbi években növekszik.