A nevek között olyanok szerepelnek, mint a római XXI. századi művészeti múzeumot, a MAXXI-t és a Glasgow-i Közlekedési Múzeumot tervező - az építész szakma Nobel-díját jelentő - Pritzker-díjat is elnyerő Zaha Hadid, az athéni Acropolis Museum (Bernard Tschumi Architects), az új kaliforniai Google székház tervezői (BIG) és a szentpétervári Hermitage múzeumot jegyző, szintén Pritzker-díjas Rem Koolhaas - írta a portál.

A Liget Budapest Projekt keretében készülő Új Néprajzi Múzeum a Városliget szélén, az Ötvenhatosok terén kap majd helyet. A pályázat eredményhirdetése 2016 májusára várható. A Városliget átfogó és komplex megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt részeként a tervek szerint 2019-ben nyitja majd meg kapuit az Ötvenhatosok terén a Néprajzi Múzeum minden szakmai és látogató igényt kielégítő, új otthona.

A Liget Budapest Projekt keretében eddig két új épület megvalósításáról született döntés, melyeket világhírű japán építészek terveznek. Az elbontandó, volt Hungexpo irodaházak helyén épülő Magyar Zene Házát Sou Fujimoto, a Petőfi Csarnok helyén felépülő Új Nemzeti Galériát pedig a Pritzker-díjas SANAA építésziroda tervezi.

A most kiírt építészeti tervpályázaton induló irodák teljes listája a következő: Zaha Hadid, Gmp Architekten, Architecture Studio, MVRDV, BIG - Bjarke Ingels Group, Bernard Tschumi Architects, Dominique Perrault Architecture, Sauerbruch Hutton, Coop Himmelb(l)au Architects, Emre Arolat Architects, OMA, Közti Zrt., Balázs Mihály és a BME Építészmérnöki kara, Napur Architect, valamint a Bánáti + Hartvig Építész Iroda.

A beérkező pályaműveket 11 tagú, magyar és nemzetközi múzeumi és építészeti szakemberekből álló zsűri bírálja majd el, az eredményhirdetés várhatóan 2016 májusában lesz.