Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azzal a középiskolások többsége tisztában van, milyen területtel nem akar foglalkozni a jövőben, azt viszont meglepően kevesen tudják, hogy milyen szakon, illetve mit tanulnának a felsőoktatásba belépve - foglalja össze a karriertanácsadó. A január 18-án kezdődött a kétnapos 13. Educatio kiállításra csaknem 30 ezer fiatalt várnak a szervezők. A standoknál a hagyományos oktatási szolgáltatások bemutatása mellett pályaorientációs tanácsadással, karrierprogramokkal is várják az érdeklődőket.

Mindenki Steve Jobs akar lenni

Derül ki az EDUTUS Főiskola standján végzett karriertesztből, ahol a leendő hallgatók egy pályaorientációs teszt keretében választottak karrier-életutat, személyiség jegyeket. Steve Jobs, Hilary Clinton, Walt Disney, Eisnsten, mely alapján a pszichológus karriertanácsokkal látta el őket. A fiatalok általában a csillogó, sztárszakmákat választják, azzal azonban nincsenek tisztába, hogy milyen hosszú és kemény út és tanulás vezet el idáig. A diákok többsége az alapján választ képzést, melynek elvégzésével úgy véli, biztos az elhelyezkedése, valamint magas fizetést fog kapni.

A bizonytalan fiatalokat könnyen befolyásolják a családi hagyományok is. Ez sok esetben azonban nem egyezik az egyéni vágyakkal, ezért a lemorzsolódás és a pályaelhagyás esélye is magasabb az átlagosnál - derült ki az Edutus Főiskola standjánál, ahol Lőrincz Orsolya látta el karriertanácsokkal a leendő hallgatókat. A tanácsadó pszichológus szerint mindennek az alapja az önismeret és a tudatosság: a személyes tulajdonságok, készségek és az egyéni értékrend határozza meg az életpályát.

Jó kiindulási alap lehet a tanuló beállítottsága - reál, vagy humán -, hogy milyen tantárgyak érdeklik, miben ért el sikereket, milyen tevékenység közben érzi jól magát, illetve, fontos, hogy az adott felsőoktatási intézmény által képviselt értékrend mennyire illeszkedik az egyéni értékekhez. Ez a munkaerő-piacra kilépve, az álláskeresésnél is elengedhetetlen szempont később. Ha valaki például nem szereti a szénsavas üdítőitalokat, az marketingesként nem képviselhet hitelesen egy ilyen termékeket gyártó céget - emelte ki Lőrincz Orsolya, aki egyúttal felhívta a figyelmet a főiskolai, vagy egyetemi évek alatt megszerzett szakmai tapasztalat fontosságára.

Mit várnak a munkaadók?

A legtöbben azt kérdezik, mit várnak a munkaadók a pályakezdőktől. A diploma és a nyelvvizsga az alap. Emellé elengedhetetlen a munkatapasztalat, akár önkéntesség vagy szakmai gyakorlat formájában. Tetszik, nem tetszik, a pályakezdőktől is várnak 1-2 év munkatapasztalatot. A tanácsadó pszichológus szerint tehát csak annak érdemes elkezdenie az adott képzést, aki tudja, mit akar, és jól utánajárt a lehetőségeinek. Különös hangsúlyt fektet a fiatalok pályaorientációjára a kiállításon is megjelent Edutus Főiskola, ezért január 26-án Edutus Internetes Klub (EIK) címmel középiskolások számára indít ingyenes kurzust, melynek keretein belül Készíts egy nap alatt saját portált vagy blogot címmel tart előadásokat. Az úttörőnek számító kezdeményezés célja, hogy a fiatalok minél jobban megismerjék az új információs technológiák működését.

A legtöbben érdeklődni jöttek az Educatiora, valamint megismerni a felsőoktatási intézmények és szakképzések széles palettáját. Hozzájuk képest kevesebben vannak azok, akik konkrét elképzelésekkel rendelkeznek és csupán azért látogattak ki az oktatási kiállításra, hogy a nyílt napokat megelőzően közvetlen benyomást, tapasztalatot szerezzenek a felvételikor megjelölni kívánt intézményekről. Az Edupress által megkérdezett középiskolások nagy része azzal sincs tisztában, milyen területen szeretne továbbtanulni, azzal pedig végképp nincs, hogy mely intézményben.

Azt már tudom, hogy pénzüggyel szeretnék foglalkozni, de intézményt még nem választottam magamnak, ezért látogattam ki - mondta az érettségi előtt álló Kovács Anita. Ladáné Dauda Györgyi, az Eötvös Loránd Tudományegyetem standjánál hozzátette: a 11. osztályosok nagy része puhatolózni jött a kiállításra, nekik még szinte semmilyen elképzelésük sincs a továbbtanulást illetően. Ezzel ellentétben a 12-esek már célzottan, konkrét kérdésekkel keresik fel az intézményeket.

Életúttervezést akár már általános iskolás korban kell elkezdeni

A legjobb 30 brit egyetemet képviseli a Milestone tanácsadó, mentor vállalkozás, mely idén is megjelent az Educatio kiállításon. Az egyik kiállító, Müller Mary, a Vérteslovas vezetőjének fia a két évvel ezelőtti rendezvényen figyelt fel a vállalkozás fiatal munkatársaira. Éves díj fejében segítették hétre-hétre abban, hogy sikeresen pályázzon valamely intézmény televíziós-filmes képzésére. A tervezés nem 18 évesen, hanem már jóval korábban elkezdődött. A fiam korai 10-es éveiben kiderült már, hogy mivel szeretne foglalkozni, szülőként pedig támogattam, hogy ebben ki is próbálhassa magát. Természetesen voltak B-terveink, itthon is jelöltünk meg intézményeket, de a leginkább arra koncentráltunk, hogy a brit rendszert megismerjük. A Milestone feladatokat küldött, ellenőrzött, segített bármiben. Az ottani felsőoktatás előnyeként említette még, hogy a hallgatóknak tanulmányaik idején nem, csak azt követően kell fizetniük a képzésért, és akkor is abban az esetben, ha egy bizonyos szintet meghalad a fizetésük. Nem változtat pedig ezen az, hogy az illető külföldön, vagy itthon helyezkedik el - mondta.

Mosogatni Londonban, vagy felszolgálni Párizsban?

A hallgatók 90 százaléka már a képzés időtartama alatt állásajánlatot kap, a diploma megszerzése után pedig azonnal elhelyezkedik a bécsi technikusi intézmény, UAS Technikum Wien elnevezésű felsőoktatási intézményben. Nagyon elégedettek vagyunk a magyar hallgatóinkkal, szívesen fogadjuk őket - hangzott el a standon. A diákoknak félévente 420 eurót kell fizetniük tanulmányaikért cserébe, a gyors elhelyezkedés reményében, és az osztrák keresetekhez képest pedig ez egyáltalán nem magas.

Míg az osztrák tanulmányok esetében a közelség segít a pályázásban megakadtaknak, segítséget az amerikai továbbtanulási szándékot dédelgetőknek a Fulbright Education USA ad. Nem adott intézményt ajánlunk, hanem megmutatjuk a választási lehetőségeket: 4000 amerikai felsőoktatási intézményt képviselünk, és adunk tanácsot a magyaroknak, miként teljesítsék a magyarországitól igen eltérő feltételeket - mondta el a Fulbright munkatársa.

Míg sokan célok, elképzelések nélkül érkeztek az Educatio kiállításra, ugyanezt az USA-ban továbbtanulók nem engedhetik meg. A felkészülés minimum egyéves időszakot foglal magában, a pályázóknak az USA-ban is elismert nyelvi teszten kell megfelelniük, önéletrajzot kell írniuk, illetve a készségeket mérő szakmai teszten is jól kell teljesíteniük. Általában azt javasoljuk, hogy a számtalan egyetem közül 4-5-öt válasszanak ki. Felhívják a figyelmet: október-februárban kell jelentkezni a következő évi képzésekre, így a tervezésnek a felvételt megelőző minimum egy évvel előtte el kell kezdődnie. Jelenleg egyébként 700 magyar diák tanul Amerikában.