Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Félretájékoztatja a közvéleményt az Operaház vezetése a szeptember 20-án kiadott közleményével, amiben ezt írják: "Mivel a mai napon megérkezett a fenntartó minisztérium levele a kormányzati támogatás felhasználásáról, az Operaház a mai napon meg tudja kötni a 2013/14-es megállapodást is" - írta közleményében az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ). A szakszervezet által a Magyar Állami Operaháznál kezdeményezett kollektív munkaügyi vita mindezidáig nem vezetett eredményre, a dalszínház vezetése még csak nem is reagált a szakszervezet sajtóközleményhez mellékelt levelére. Az ODFSZ érdeklődésére a tárgyalódelegáció délelőtt sms-ben azt a választ kapta a megbízott főigazgató-helyettestől, hogy a munkáltató nem kíván a szakszervezeti követelésekről tárgyalni; ez egyébként jogszabályban előírt kötelezettsége is lenne.

Ismeretes: Szeptember 21-én 19 órától éjfélig tartó sztrájkot hirdetett az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ). Mivel tárgyalások híján a megállapodás valószínűsége a nullára csökkent, így Verdi Falstaff című operájának szeptember 21-i bemutató előadása az énekkari művészek sztrájkja miatt nem lesz teljes értékű. (A sztrájktörvény alapján a munkabeszüntetésben való részvétel munkavállalói jog, ezért az ODFSZ nem tudja előre megmondani, hogy az énekkari művészek mellett hányan vesznek majd részt a sztrájkban. )

Operaház cáfol, szerinte lesz Falstaff-premier szombaton

Az Operaház sajtóirodája reagálásában ugyanakkor hangsúlyozta az MTI-nek, hogy egy előadás megtartásáról vagy elmaradásáról kizárólag ők hivatottak tájékoztatni, és a Falstaff premierjét szombaton mindenképpen megtartják.

A Magyar Állami Operaháznál 2011. június 30. óta nincs kollektív szerződés, a megkötésére irányuló tárgyalások még mindig nem vezettek eredményre.

Az ODFSZ tavaly októberben kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett, valamint idén június elsején már sztrájkot is tartott, ennek ellenére a munkáltató továbbra sem hajlandó megkötni a két éve lejárt kollektív szerződést.

A kollektív szerződés hiánya nagyon hátrányosan hat a társulati tagok szociális és gazdasági érdekeire, mivel jelenleg nincs jogi biztosíték arra, hogy az előző évad munkabérei és egyéb anyagi juttatásai - akár csak rövidtávon is - megőrizzék reálértéküket. Ez az idei őszi évadban már meg is mutatkozott - áll a közleményben.

A jövedelem stabilizálása mellett az ODFSZ foglalkoztatási garanciákat is követel a társulat tagjai számára. A szakszervezet jelezte: amennyiben a szeptember 21-i munkabeszüntetés nem éri el a célját, úgy a sztrájkfelhívásban megfogalmazott követeléseik érdekében készek újabb sztrájk meghirdetésére - írta a szakszervezet.