A TASZ "Gyerekkel vagyok" című kampánya keretében összesen 64 közérdekű adatigényléssel fordult szülészetet, illetve gyermekosztályt működtető kórházakhoz. A kérdésekre 45 kórház válaszolt, az összegyűjtött adatokból olyan nyilvános adatbázis készül, mely a szülők számára hasznos tájékozódási forrásként, a szakembereknek pedig a szakmai ajánlások alapjául szolgálhat - olvasható a TASZ közleményében.

A felmérésnél az intézmények önbevallására, a házirendre, az SZMSZ-re és a betegellátási szabályokra támaszkodtak, végül öt szempontot vettek figyelembe. Elsőként azt vizsgálták, hogy mennyiben tesz eleget a kórház mindazoknak az ajánlásoknak, melyeket az ENSZ Gyermekjogi egyezménye, valamint az Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért fogalmazott meg, és Magyarország is elfogadott.

Ebben a kategóriában annak alapján osztott ki minősítéseket, hogy legalább egy szülő korlátlanul bent tartózkodhat-e a gyerekével az intézményben, van-e teljes rooming-in ellátás a szülészeten, és van-e innovatív vagy ösztönző elem a kapcsolattartás és ellátás során. Itt a legtöbb kórház (29) a középső, "megengedő" minősítést kapta.

"Apabarátság", látogatói rend

Az "apabarát" kategóriában az apák jelenléti, kapcsolattartási lehetőségeit vizsgálták a szülészetek, illetve gyerekosztályok esetében - 17 "haladó szemléletű", 23 "fejlesztendő" és 4 "szigorú/korlátozó" gyakorlatú intézményt rögzítettek. Külön szempont volt a látogatási rend kérdése - ki, mikor, milyen korlátozásokkal látogathatja a gyerekeket; itt csak 9 intézmény kapott maximális pontszámot.

A fizetési kondícióknál a legtöbb pontot akkor kapta egy intézmény, ha a 24 órás együttlétet nem kötik fizetési kötelezettséghez, illetve ingyenes elhelyezést biztosítanak a szülőknek; sokan, 21-en kerültek a "kedvező" kategóriába.

Az összesítés alapján végül két intézmény ért el maximális, tíz pontot: A Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ (Budapest), illetve a Keszthelyi Kórház. A TASZ a legtöbb pontot elért intézményekben ezt tanúsító matricát helyez el.

Széles a skála a hozzáállásban

A TASZ rámutat, egyáltalán nem egységes az intézmények hozzáállása. Van, ahol az újszülöttel való kapcsolattartást nem korlátozzák, az apa a szülést követően végig ott lehet a gyermekágyas mellett a szülőszobán és a kórteremben, az ésszerűség határain belül. Máshol kifogásolják, túlméretezettnek találják az egyes családi kultúrákban megszokott kapcsolattartói létszámot, megjegyezve, hogy a más kultúrába tartozó látogatók nehezen fogadják el, hogy az egész család folyamatos jelenléte nem biztosítható a jelenlegi kórházi körülmények között.

Sok esetben a kórházak csak a tizennégy éven aluli gyermekek esetén engedik a folyamatos kapcsolattartást, holott a törvény ezt a kiskorúsághoz, azaz a 18 év alattiakhoz köti.