Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az úgynevezett közérdekű nyugdíjas szövetkezetek ötlete nemrég merült fel, ám utána gyorsan meg is alkotta a lehetőséget az Orbán-kormány. Ennek is köszönhető, hogy mindössze három hónap alatt több mint három tucat közérdekű nyugdíjas szövetkezet alakult Magyarországon.

A nyugdíjas szövetkezetekről szóló jogszabály szerint a nyugdíjasoknak a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót, ha a megkeresett összeget pénzben veszik fel. A munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják.

A lehetőség kétség kívül vonzó adózási szempontból, ám a nagy kérdés inkább az, hogy ki az, aki a nyugdíjas éveiben is dolgozni akar. Ezt kérdeztük először az utca emberétől:

A Facebook-oldalunkon pedig ezt a kérdést tettük fel: Ön támogatja, hogy az idősek ily módon dolgozzanak? A válaszadóink meglehetősen egyhangúan szavaztak, hiszen 90 százalékuk arra a válaszlehetőségre kattintott, miszerint dolgoztak ők már eleget, inkább nagyobb nyugdíjat kellene kapniuk. Mindössze 6 százalék kattintott arra, hogy igen, sokuknak szükségük van a nyugdíjuk kiegészítésére, míg 4 százalék szerint a hiányszakmákban szükség van minden dolgos kézre. (Nemrég az 55 éven felülieknek üzent a kormány.)

A kérdéshez természetesen számos hozzászólás is érkezett, a legtöbb lájkot Mária kapta az alábbi kommentre: "Ez a hiányszakmás ...hűha!! Mi lenne, ha pl. a pávafiúcskákat meg a plázacica lányokat próbálnák meg bevezetni a munka világába??!! A nyugdíjasoknak meg talán annyi nyugdíjat kellene adni, hogy a ledolgozott évek után végre pihenhessenek!! Aki nagyon akar, úgyis tud és fog dolgozgatni!!!!"

Egyetértett vele Csanád is, aki szerint "már dolgoztak eleget normális nyugdíjat érdemelnek és egy kis pihenést. Biztos nem munkára vágynak csak a kényszer miatt mennek el." György pedig ezt írta: "1. A XXI. században a technológiai fejlődés következtében egyre kevesebb munkaerőre van szükség PL : Robot technológia, önkiszolgáló pultok pl : Élelmiszerbolt, önvezető autók....2. Tessék végre nyugdíjat fizetni, hogy a gyerekek család alapításkor tudjanak a nagyszülőkkel családként élni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Ugyancsak népszerű volt Valéria írása: "Egyszer már kérdeztem, mi a jó fene ez a szövetkezet ??? Kik a vezetők, mit kapnak ezért ??? Aki akar az tud dolgozni, aki elfáradt a nehéz fizikai munkában cirka 40 éves viszony után, nem kapkod a lehetőségek után. Mekkora a kvóta egy egy delikvens után, sok sok kérdés van még !!!!" Erika is hasonlóan látja: "Dolgoztunk már eleget 3 műszakban!!!!"

Volt olyan is, aki viszont nem értette a kritikákat: "Nem értem a felháborodást. Nagyon sok nyugdíjast ismerek, akik szabályosan tönkrementek, mert már nem kellett dolgozniuk. Miért ne dolgozhasson az, aki akar, szeretne. Aki szeretné kiegészíteni a nyugdíját. Nem kötelező!" Évának azonban erre is volt válasza: "sajnos sokan az alacsony nyugdíj miatt dolgoznak....." Terézia pedig azt hozta fel, hogy "aki, vagy akik nem bírnak dolgozni a nyugdíjuk mellett, azok hogy egészítsék ki?"

Katalin szerint nincs baj a szabályozással: "Nekem mindegy dolgozik-e vagy sem es hány órában. A lényeg hogy ezt a döntést szabadon meghozhassa magának a nyugdíjas. (Privat vélemény: heti par nap, par óra munka meg a közérzeten is javít, legyen az bármilyen jellegű tevékenység)"

És Ön szerint?