A Központi Nyomozó Főügyészség nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétségének gyanúja miatt nyomozást rendelt el Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének feljelentése alapján - derül ki a szervezet közleményéből. A Büntető Törvénykönyv szerint ez a vétség valósul meg, ha valaki másról nagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz.

A rágalmazás miatt indult eljárások későbbi szakaszában a Bkt. bizonyos feltétek mellett lehetőséget biztosít az állítást megfogalmazó személynek, azaz az ügy terheltjének a valóság bizonyítására. Ilyenkor a bizonyítási teher megfordul: a kifogásolt állítást megfogalmazónak kell bizonyítania.

Ha az állított tény valósnak bizonyul, akkor az állítást megfogalmazó személy nem tartozik büntetőjogi felelősséggel. Ha viszont a bizonyítás sikertelen, akkor a bűncselekmény abban az esetben megállapítható, ha az elkövető esetleg azt hitte, hogy valós tényekre alapozva jelenti ki valakiről, hogy korrupt.

Nem lenne egyszerű

A Központi Nyomozó Főügyészség a rágalmazás vétségének gyanúja ügyében rendelt el nyomozást, amely így nem meghatározott személy ellen folyik, ezért jelenleg minden olyan nyomozati cselekmény elvégezhető, amely közvetlenül nem érint mentelmi joggal rendelkező személyt.

Amennyiben az ügyben a beszerzett bizonyítékok alapján nemzetközi jogon alapuló mentességet élvező személy vonatkozásában a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja merülne fel, azt kizárólag azt követően lehetne az érintett személlyel közölni, miután az arra jogosult szerv, azaz a diplomatát küldő állam felfüggesztette a mentelmi jogát - utal a közlemény arra, hogy Vida Ildikó az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, André Goodfriendet vádolja rágalmazással.

Amennyiben a diplomáciai mentességet élvező személy mentelmi jogát az arra jogosult felfüggeszti, a nyomozás az adott személy gyanúsítotti kihallgatásával folytatódhat, ellenkező esetben az eljárást meg kell szüntetni.