Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elsősorban az állami támogatások határozzák meg a napenergia-szektor helyzetét, a jelenleg 300 feletti cégből álló szektor legnagyobb problémának e dotáció kiszámíthatatlanságát, az adminisztrációs akadályokat nevezték - derül ki az Energiklub tanulmányából.

Magyarországon a becslések szerint 2010-ben 150 ezer négyzetméter beépített napkollektor állt rendelkezésre, e technológia alacsonyabb költségei és kisebb támogatási igénye miatt egyértelműen vezető pozíciót ért el a lakossági piacon, a bizonytalan támogatási rendszer miatt azonban visszaesett.

Áramot termelő napelemből egy megawattos beépített kapacitás állt rendelkezésre hazánkban tavaly, európai összehasonlításban Csehországban 70, Németországban pedig 1000 megawattos értékkel szemben - mondta Varga Katalin, az Energiklub megújuló energia projektvezetője. A kutatás szerint mindezek ellenére a hazai piacon egyre több szereplő jelenik meg, a koncentráció mellett a szereplők profitkilátásai is jelentősen javultak a tavalyi adatokhoz képest.

A hazai keresletet elsősorban az ár határozza meg, a minőség kérdése csak másod- vagy harmadlagos tényező a vásárlóknál - tette hozzá Varga. A hazai átvételi ár európai szinten sereghajtónak számít, kilowattóránként 30 forintos nagyságrendjével. A tapasztalatok szerint a hazai piacot elsősorban a fosszilis energiahordozóktól való függetlenedés szándéka mozgathatja, a környezettudatosság ebből a szempontból háttérbe szorul. A szolgáltatók részéről is egyre pozitvabb hozzáállás tapasztalható a csatlakozási szerződésekkel kapcsolatos problémák csökkenő száma alapján.


A kilátásokkal kapcsolatban Varga elmondta: a megújuló energia cselekvési terv 0,9 megawattról 63 megawattra emelné a beépített napenergia-kapacitást 2020-ra, a napkollektoros hőenergia-termelés pedig 0,2 petajoule-ról 3,4 petajoulre emelkedhet a következő 9 évben. Ebből adódóan a piaci szereplők is a kereslet növekedésére számítanak, állami szerepvállalás hiányában pedig előtérbe kerülhet a szakmai szervezetek szerepvállalása.