Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU-ban közel 5 millió lakóház használ gyűjtőkéményt, Magyarországon mintegy 140 ezer, ilyen kéménybe kötött hagyományos gázkazán üzemel. A szabályozás - a döntően földgázzal fűtő hazai lakossági szegmensen belül - mintegy 2,6 millió készüléket érint, ez az egyedi fűtéssel rendelkező háztartások 75 százaléka.

A kivétel a kifejezetten ezek számára kifejlesztett kazánokra vonatkozik. A társasházakban vegyesen építettek be egyedi vagy gyűjtőkéményt. A gyűjtőkéménynek egy csatornája van a földszinttől a tetőig, és ebbe kötnek be minden gázkazánt.

Az uniós rendelet célja a kazánhasználat biztonságosabbá tétele volt, ugyanis a kondenzációs kazán nem a lakótérből kapja az égéshez szükséges levegőt, így használatával elkerülhető az esetleges szén-monoxid-mérgezés.

A gyűjtőkémények viszont csak aránytalanul magas költséggel tehetők alkalmassá kondenzációs gázkazán üzemeltetésére, ezért teszi lehetővé a rendelet a kifejezetten gyűjtőkéményhez készült, nem kondenzációs kazánok forgalomban maradását.