Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át idén novembertől a kéményseprési közszolgáltatást egy a kormány honlapján szerdán megjelent törvénytervezet szerint. A katasztrófavédelem a magánszemélyek tulajdonában lévő ingatlanoknál, illetve a cégjegyzékbe be nem jegyzett egyéb ingatlanoknál végezné ezt a szolgáltatást. Azt a munkát, amely ezen a körön kívül esik, (például a közületek, cégek számára) kéményseprő-ipari szolgáltató is végezhetné.

A tervezet indoklása szerint a jelenlegi helyzet - amikor az önkormányzatok feladata ennek a szolgáltatásnak a megszervezése - az ellátásban bizonytalansággal jár, ami életveszélyes helyzeteket okozhat. Ezért a lakosságnak a kéményseprő-ipari szolgáltatást közfeladatként - a szakmai érintettség miatt - a hivatásos katasztrófavédelmi szervnek indokolt a jövőben biztosítania.

A kémények ellenőrzését és tisztítását - ezt hívják szakzsargonban sormunkának, mivel megrendelés nélkül, a házakat sorba járva végzik - ingyen kell elvégezni - olvasható a javaslatban.

A kormány e lépéssel mind anyagilag, mind szakmailag végképp lenullázná a hazai kéményseprőket - mondta Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének (Mokész) elnöke a Népszabadságnak. A vállalkozások a lakosságon kívüli munkákból aligha tudnának megélni, mivel a kémények túlnyomó többsége lakossági tulajdonú. Így azok a cégek is biztosan tönkremennek, amelyek a díjak 2013-as megfelezése után még nem húzták le a rolót - véli az elnök.

Megerősítette azt a szakértői feltételezést is, hogy a katasztrófavédelemnek jelenleg nincsenek se szakemberei, se eszközei a feladat elvégzésére. Azt sem tartotta életszerűnek, hogy a feladatot jelenleg ellátó cégektől szükséges számban sikerül majd átcsábítani a dolgozókat, legkevésbé épp a kéményseprőmesterek állnak majd be közalkalmazottnak. Ehhez ugyanis ismerni kell a szakma más országokban biztosított szabadságfokát, amely lehetővé teszi például a lakosság életviteléhez alkalmazkodó ellenőrzéseket - mondta a Mokész elnöke.