Tavaly 77,3 százalék volt a GDP-arányos államadósság. Ez idén 76,9 százalék lesz a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Európai Bizottság szerint. Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy majdnem 1000 milliárd forinttal csökkenhet idén az államadósság. Kitért a forint árfolyamának szerepére is: ha az árfolyam erősödik, akkor jobb a helyzet adósságügyben.

"Gondoljuk meg, hogy a félévhez képest most már körülbelül 1400 milliárd forinttal kisebb az adósság. Az elmúlt év végihez képest növekedtünk, de a félévihez képest jelentős a csökkenés" - mondta Borbély László András. Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese az emelkedést az év közbeni, 3 milliárd dolláros kötvénykibocsátással indokolta. Ezzel a júliusi és a novemberi devizaadósság lejáratokat finanszírozták.

Borbély László András beszélt arról is, hogy a központ több mint 800 milliárd forintnyi, 2015-16-ban lejáró kötvényt cserélt el 2020 és 2023 között lejáróra, ezzel is növelve Magyarország kedvezőbb megítélését.

Állampapír a lakosság kezében

Borbély László András arról is beszélt: nincs számszerű cél meghatározva arra, hogy mennyi állampapír legyen a lakosság birtokában.

"A második félévben elkezdett a lakossági értékesítésünk lelassulni, amiben lehet, hogy az játszik szerepet, hogy ez a folyamat most kezd megállni. Tehát a bankoknak már lehet, hogy jobban kell a betét és akkor rábeszélik az ügyfelet, hogy mégse kamatozó kincstárjegyet vegyen, hanem bankbetétet. Vannak erre példák, hogy mennyire fontos az eladóhely érdekeltsége. Vagy maguk az ügyfelek mondják, hogy nem mozdítom meg a pénzemet ilyen alacsony kamatok mellett. Ez lehet a másik tényező" - fogalmazott.

A vezérigazgató-helyettes beszámolt arról, hogy 15 százalékos részesedésével a lakosság áll a harmadik helyen a forint állampapírok piacán.

"A legnagyobb, érdekes módon vagy sajnálatosan, a külföld. Ez közel az egyharmada, 34 százalék volt az elmúlt év végén a becslések szerint. 30 százalék körül volt a bankszektor és 15 százalék a lakosság. A biztosítók, illetve a befektetési alapok ennél kisebb arányban vettek részt a finanszírozásban".

A lakosság összes pénzügyi megtakarítása eléri a 22 ezer milliárd forintot.