Az MNB monetáris tanácsa (MT) augusztus 26-i ülésén változatlanul hagyta a jegybanki kamatkondíciókat (azaz a 2,1 százalékos alapkamatot) azzal a kiegészítéssel, hogy ahol a július 23-tól hatályos kamatkondíciók a kéthetes kötvényről rendelkeznek, ott - a jegybanki irányadó eszköz megváltozása miatt - a kéthetes betétet kell érteni - adta hírül az MNB.

A háromkor megjelent részletes indoklás szerint az MT úgy látja, hogy az erősödő gazdasági aktivitás mellett a kibocsátás is csak jövőre közelítheti meg a potenciális szintjét, a kapacitáskihasználtság csak fokozatosan javulhat.

A júliusi inflációs adat alapján a fogyasztói árak továbbra is historikusan alacsony dinamikát mutatnak. A hazai reálgazdasági és munkapiaci tényezők továbbra is dezinflációs hatásúak, az alacsony infláció tartósan fennmaradhat. A konjunktúra élénkülésével a belső kereslet oldaláról érkező dezinflációs nyomás azonban fokozatosan gyengül, és az infláció az előrejelzési horizont végéig elérheti az árstabilitásnak megfelelő 3 százalék körüli értéket.

A tanács szerint a magyar gazdaság 2013-ban növekedési pályára állt, előretekintve a gazdasági növekedés a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb szerkezetben valósulhat meg, és nagyobb súlyt kaphat benne a belső kereslet erősödése. A nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság továbbra is óvatos monetáris politikát indokol - olvasható a közleményben.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az MT szerint az alapkamat aktuális szintje összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. Előrejelzéseink feltételeinek teljesülése mellett a középtávú inflációs cél elérése a jelenlegi laza monetáris kondíciók tartós fenntartásának irányába mutat - írta az MT.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve szeptember 10-én 14 órakor jelenik meg.