Balog Zoltán erőforrásminiszter 18,2 milliárdos forrástöbbletről tartott sajtótájékoztatót a minap, e többleforrásból 790 millió forint a várólisták csökkentésére, 9,7 milliárd forint a kórházak TVK-jának (teljesítményvolumen-korlát) emelésére jut. Az összegnek azonban csak egy része idei pénz, a 18,2 milliárdból 3,2 milliárd forintot már tavaly decemberben elutaltak kasszasöprés, vagyis a maradványok kiosztása révén.

A többi sem új plusz forrás, hanem a 2014-es költségvetésben az egészségügyre szánt növekmény megcímkézése, amire azért volt szükség, hogy az intézmények egyáltalán elkölthessék azt a pénzt. A TVK emelése nélkül erre ugyanis nem kerülhetett volna sor. Azonban mivel az ellátások utáni díjak, vagyis a HBCS kódok karbantartása nem történt meg, a megemelt ellátási lehetőség kihasználása újabb veszteségnövekményt generál, bár kevesebbet, mintha ezekre az ellátásokra a TVK emelése nélkül került volna sor. (Igaz, úgy valószínűleg nem végezték volna el a beavatkozások az intézmények a degresszív TVK finanszírozás miatt.) Így ez a 15 milliárd, illetve ebből a 9,7 milliárdnyi TVK emelés nem játszik számottevő szerepet a kórházak gazdasági helyzetének stabilizálásában, a beszállítói tartozáshullám megállításában - kommenálta lapunknak a bejelentést a Magyar Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Nem tudni, mennyivel csökkent az adósság

Rásky László szerint, ha idén nem jut legalább kétszer - egyszer a félév végén egyszer pedig ősszel - plusz forrás az újragenerálódó adósságok kifizetésére, akkor már a falig elment beszállítókat ismét az ellehetetlenülés fenyegeti.

Az adósságok menetrendszerű növekedését a Magyar Államkincstár (MÁK) legújabb adatai is tanúsítják. Az ezúttal a szokásosnál lényegesen szűkszavúbbra szabott összesítésből látható, hogy az egészségügyben novemberben kiosztott 33 milliárdos konszolidáció dacára a lejárt adósságállomány év végére mindössze 22 milliárddal csökkent.

A hiányzó 10 milliárdra csak részben ad magyarázatot, hogy a MÁK összevontan közölte a költségvetési szervek tartozásának csökkenését, s mivel az egészségügyi intézményeken kívül mást nem konszolidáltak, a többiek tartozásának stagnálása felfelé húzza az adósságállományt.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség volt elnöke viszont máshol keresi a 10 milliárdos differenciát. Egyfelől a konszolidációba csak az október végéig lejárt tartozásokat lehetett bevonni, azonban az év hátralévő részében újabb adósságok jártak le, másfelől újonnan is havi 4,5-5 milliárd forint ki nem fizetett számla keletkezik az intézményeknél, bizonyítva, hogy az egyszeri 33 milliárdos konszolidáció a probléma gyökerét érintetlenül hagyta.

Eltűtek az adatok

Hogy az intézményekben valójában mennyivel is csökkent a teher, egyelőre nem láthatjuk, a MÁK honlapján nemhogy a decemberi részletes adatok nincsenek fent, de még a novemberiek is eltűntek. A beszállítók oldaláról annyit lehet tudni, hogy a cégek mintegy harmada az október végéig lejárt tartozások mintegy 40-50 százalékát kapta meg, kétharmaduknak ennél lényegesen kevesebb jutott. Volt olyan beszállító, akit az adósságai 20 százalékáig fizettek ki - mondja Rásky László. A konszolidáció nyilvánosságra hozatala után egyébként az intézmények kemény alkudozásba kezdtek a beszállítókkal, hol a kamat, hol a tőketartozás egy részének elengedése érdekében.

Mi lesz az el nem költhető pénzzel?

A várólistákra szánt 786,5 millió forint is a tavaly decemberben már elutalt 3,2 milliárd forintos kasszasöprés része, ebből kellene a TAJ számra lebontott, legrégebben váró 1300 betegnek a térd- és csípőprotézisét kifizetni, azzal a feltétellel, hogy az egyes intézményekben ellátandó ezen betegek száma az átlagos, éves ellátási eset 25 százalékát nem haladhatja meg. Hogy a későbbiekben mi lesz azzal a pénzzel, ami a várólisták átfésülése után megmarad - lesznek ugyanis olyan TAJ számos betegek, akik már elvégeztették máshol a műtétet, meghaltak, esetleg nem akarják most operáltatni magukat -, arra még nem kaptunk választ az államtitkárságtól. Egyelőre úgy néz ki, hogy ezt a pénzt a kórházaknak vissza kell fizetni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kasszájába.