Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Október elsejével az európai földalatti gáztározókban 76,294 milliárd köbméternyi földgáz volt, ez a mennyiség október 15-ére 77,89 milliárd köbméterre emelkedett. A feltöltési arány október elsején 91,89 százalék, szeptember elsején pedig 88,5 százalék volt.

Az MTI ugyan nem irja, de ugyanitt látható, hogy magyar tározók töltöttsége 67,09 százalékon állt tegnap, ami a legalacsonyabb arány Európában - igaz az EU-ban hazánk rendelkezik a negyedik legnagyobb tárolókapacitással. Ezzel együtt az idehaza betárolt 4,247 milliárd köbméter földgáz messze meghaladja az elmúlt évek töltöttségi szintjét, amikor is vészesen alacsonyan tartották a tartalékszintet.

Az EU-ban 15 országnak van földgáz tárolására alkalmas infrastruktúrája. Az unióban több mint 80 milliárd köbméternyi tárolói kapacitás érhető el, Európa teljes évi fogyasztásának csaknem egyötödét képes gáztározókba helyezni.

A legnagyobb tározói infrastruktúrája Németországnak, Olaszországnak és Franciaországnak van, a negyedik helyen Magyarország áll. A GSE adatai szerint október első két hetében Magyarország 341 millió köbméterrel növelte a gázmennyiséget földalatti tározóiban, szeptemberben pedig 539 millió köbméter.