Az árfolyamgát kiterjesztett formája április elejétől vehető igénybe, de a bankok tapasztalatai szerint eddig szinte egyetlen ügyfél sem élt a lehetőséggel - írja a Magyar Nemzet. Az új rendszer elfogadásakor sokan arra számítottak - és erre készítették fel a pénzintézetek tisztviselőit -, hogy sok devizaadós az első lehetséges alkalommal igénybe fogja venni az árfolyamgátat.

Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint a roham elmaradásának egyik oka, hogy sokan nem bíznak a bankokban. A másik ok, hogy a feltételek nem egyértelműek. Az utóbbi miatt a közszférában dolgozók nem tudják, élhetnek-e a lehetőséggel. Barabás igyekezett eloszlatni azt a tévhitet, amely szerint azok, akik csatlakoznak az árfolyamgáthoz, lemondanak a bankjuk beperelésének lehetőségéről arra hivatkozva, hogy tisztességtelen feltételekkel kötött szerződést velük.

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete szerint sokan érdeklődnek azok iránt a lehetőségek iránt, amelyek könnyíthetnek terheiken. A szervezet úgy véli, hogy az árfolyamgát szinte minden annak igénybevételére jogosultnak kedvező, kivéve azokat, akik gyorsan el akarják adni ingatlanjukat vagy más módon zárnák le hitelüket.