Marx Károly szobra 55 éve áll az egyetem Fővám téri aulájában, hamarosan azonban áthelyezik máshová. A 2014/2015-ös tanév a névadás miatt jubileumi év lesz az egyetem számára. Tíz évvel ezelőtt a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem csatlakozott a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemhez. A Corvinus név felvételének évfordulója alkalmából egyetemtörténeti kiállítást rendeznek, a Marx-szobor is itt kerül kiállításra - idézi az Eduline.hu értesülését a Népszabadság Online.

Rostványi Zsolt az oktatási portálnak elmondta, hogy bár az intézmény a német filozófus-közgazdászról kapta a nevét, az intézményt már Budapest Corvinus Egyetemnek hívják, ezért Marx már a múlt része, nem pedig a jelené. "Ha bemegyek a Szent István Egyetem épületébe, akkor egy Szent István-mellszobor fogad. Ehhez képest a mi egyetemünk főépületében semmi nincs, ami a Corvinus névre utalna" - tette hozzá Rostoványi.

Az egyetem már ki is írta a pályázatot egy "új szimbolika" kialakítására, amely egyértelművé teszi az intézménybe látogatóknak, hogy a Corvinuson járnak.

Marx Károly egyetemi szobrának eltávolítása már többször felmerült az utóbbi években. Legutóbb 2014 elején írt levelet Rétvári Bence és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), melyben kérték az intézménytől a Marx-szobor eltávolítását, mert véleményük szerint annak semmi keresnivalója egy magyar egyetemen. Rostoványi Zsolt már ekkor jelezte válaszában, hogy bár a filozófus munkássága megosztó, az egyetem múltjának része. A rektor írt az egyetemtörténeti kiállításról is. A szobrot korábban az egyetem hallgatói is megvédték.