A bizottság szóvivője megerősítette, hogy a José Manuel Barroso elnök és Viviane Reding alelnök által küldött levelek három fő témát érintenek: az Országos Bírósági Hivatal elnökének ügyáthelyezési jogkörével,  az esetleges uniós bírságok fedezése céljából kivetendő adókkal, valamint a politikai hirdetések korlátozására vonatkozó aggályokat, ezekkel kapcsolatban ugyanis felmerül, hogy ellentétesek az európai joggal és értékrenddel.

Bailly elmondta, hogy a levelekben az Alaptörvény módosításaival kapcsolatban kértek további információkat, amelyre a magyar kormánynak egy hónapja, hogy válaszoljon a levelekre és eloszlassa ezeket az aggályokat. A levelekre adott válaszok fényében határoz a bizottság a további lépésekről és az esetleges kötelezettségszegési eljárások elindításáról - tette hozzá a szóvivő.

Bailly megemlítette, hogy korábban Orbán Viktor Barrosónak egy korábbi levelére adott válaszában ígéretet tett arra, hogy az EU szabályaival és értékeivel összhangba hozza a  magyar kormány a módosításokat, valamint arra, hogy együttműködik a bizottsággal a kételyek eloszlatása érdekében. A szóvivő hangsúlyozta, hogy ezeknek a módosításoknak figyelembe kell venniük az Európai Tanács és az EU értékrendjét.

Amennyiben a magyar kormánynak nem sikerül teljes mértékben tisztáznia a kételyeket, akkor a következő - immár jogi - lépés keretében egy hivatalos, az eljárást megindító felszólító levelet (letter of formal notice) küldenek.

Bailly továbbá megemlítette, hogy június közepére készül el a Velencei Bizottság jelentése is az Alaptörvény negyedik módosításának jogi elemzéséről és emellett az Európai Parlament is készít egy jelentést ez ügyben.