Konzultációs munkaanyagról van szó, azzal a céllal, hogy mindazok akik érintettek, érintetteket képviselnek, meg tudják tenni javaslatukat - mondta Szijjártó Péter a Kossuth Rádiónak nyilatkozva. A miniszterelnöki szóvivő szerint bizonyára sok ponton fog módosulni a munka törvénykönyvének nagy vihart kavart tervezete.

Két olyan pont van azonban, amin nem fog változtatni a kormány, a szociális konzultációval eldőlt ugyanis, hogy a védett kor intézménye bekerül a munka törvénykönyvébe - azaz 55 éves kor felett csak szélsőséges esetben lehessen valakit kirúgni -, mint ahogyan be kell épülnie annak is, hogy segély helyett a munkalehetőség biztosítson az állam.

Nem teljesen egyértelmű azonban az, hogy mi az álláspontjuk a táppénzen, szülési szabadságon, önkéntes katonai szolgálaton, gyesen, gyeden lévők elbocsátásának lehetőségéről, azaz lesz-e konkrét tiltás. Szijjártó ezzel kapcsolatban jelezte: amit a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője, Lázár János mondott, azt "tessék készpénznek venni".

Lázár a napokban úgy nyilatkozott, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek, a gyermeket nevelő anyáknak, a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja - ezzel ellentétes szabályozást a Fidesz nem fog támogatni.

Szijjártó mindehhez hozzátette: amit nem támogat a Fidesz képviselőcsportja, az nem kerül be, de amivel egyetért az mindenképpen szerepel majd az új munka törvénykönyvében.