Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 57 darab emelt terepjáró képességű személygépjármű beszerzésére írt ki közbeszerzést, a nyertes ugyanakkor elképzelhető, hogy végül 65 autót fog szállítani, ennyivel térhetnek el ugyanis az eredeti kiírástól.

Bár a közbeszerzés tervezett értékét nem közlik, a kormány nemrég 300 millió forintot csoportosított át a fővadászok tárgyieszköz-beszerzéseire. Hogy ez az összeg teljes egészében az autókra megy, vagy más eszközökre is, az kérdéses. Ha az autókra, az átlag nettó 5,2 milliót, bruttó 6,6 milliót szánnak, abból egy közepesen felszerelt összkerékhajtású Suzuki Vitara kijön.

Autókat vásárol a közterület fenntartó is

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 55 személygépkocsit kíván vásárolni nettó 279 millió forintért. Ebből 20 darab lesz terepjáró, 19 darab alsó-középkategóriás, 10 középkategóriás, hat pedig felső-középkategóriás. Ajánlatot az tehet, akinek a megelőző három évben legalább 190 millió forint árbevétele származott személygépjárművek értékesítéséből. Fontos követelmény, hogy a kocsik fogyasztása, egyik kategóriában se haladja meg - vegyes használat esetén - a száz kilométerenkénti 10 litert. A motor pedig legalább Euro V-ös besorolású legyen.

A tavaly benyújtott törvénytervezet hatásvizsgálati lapja 1,4 milliárd forintos költségvetési hatással számol 2018 végéig, így könnyen lehet, hogy a további eszközök fedezetét nem az átcsoportosított 300 millió forint adja majd. Az Index.hu korábbi cikke szerint a vadászok távcsöveket, fegyvereket, formaruhát, GSP-t és telefont is kapnak, nem beszélve - a portál számítása szerinti - havi bruttó 490 ezres fizetésről.

Mit csinál egy tájegységi fővadász?

A törvény szerint a szakminiszter a tájegységi fővadászokon keresztül látja el a fenntartható és szakszerű vadgazdálkodással és vadvédelemmel összefüggő feladatokat. A vadászok szakirányítási és szaktanácsadási feladatokat látnak el, a pozíció betöltésének feltétele a szakirányú felsőfokú végzettség és az 5 éves szakmai tapasztalat.