Az elkövetőt előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette kísérletével, robbanóanyaggal és robbantószerrel visszaélés bűntettével, valamint terrorcselekmény előkészületének bűntettével vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.

A vádirat szerint tavaly szeptember 24-én este a vádlott a fővárosi Teréz körúton egy robbanószerkezetet tartalmazó táskát tett le a földre, amelybe a rombolóhatás fokozása érdekében nagy mennyiségű szöget helyezett el. Ezután kivárta, míg a szokásos járőrútvonalat bejáró szolgálatban levő egyenruhás rendőrök a robbanószerkezet közvetlen közelébe érnek, majd azt a járőrpár megölésének szándékával, távirányítással működésbe hozta. A vádlott a sértettek megölését követően a náluk levő lőfegyvereket is el akarta venni - olvasható az ügyészség közleményében.

Az ügyészség szerint a robbanás ereje alkalmas volt arra, hogy az annak közvetlen közelében lévő járőrök életüket veszítsék, és a közelben tartózkodó további személyek is súlyos, akár életveszélyes sérüléseket szenvedjenek. Végül a rendőrök a robbanás következtében súlyos, életveszélyes, míg egy további személy nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Egymillió eurót kért

A robbantást követően a vádlott egy, a Belügyminisztériumnak küldött e-mailben részletesen leírta a robbanószerkezet összetételét, valamint elkészítésének lépéseit és jelezte, hogy egy későbbi időpontban konkrét követelésekkel fog előállni. Szándéka az volt, hogy a Belügyminisztériumot egymillió euró összegű készpénz kifizetésére kényszerítse azzal a fenyegetéssel, hogy amennyiben pénzkövetelését nem teljesítik, további robbantásokat követ el.

Végül azonban ezt az ígéretét nem tudta betartani, mivel 2016 október 19-én a TEK elfogta. Ugyanakkor a vádlottnak módjában állt volna tervezett cselekményének megvalósítása, mivel a birtokában lévő robbanóanyagok és gyújtószerkezetek felhasználásával olyan robbanószerkezet elkészítésére volt képes, amely több ember életének kioltására alkalmas.

Az ügyészség azt is közölte, hogy a vádlott a cselekmény elkövetése idején kóros elmeállapotban nem szenvedett. Az általa elkövetett bűncselekmények akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethetőek. A vádlott jelenleg is előzetes letartóztatásban van.