Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Köszöntőjében Martin József Péter úgy fogalmazott, Magyarország nem áll jól az integritást, vagyis a feddhetetlenséget, elfogulatlanságot illetően. Az állam nem működik egészen átláthatóan - tette hozzá, megjegyezve: azok nyerik a közbeszerzéseket, akik "közel állnak a tűzhöz". Sokszor azon intézmények is a kormány "meghosszabbított karjaiként" működnek, amelyek feladata éppen a végrehajtó hatalom ellenőrzése lenne - vélekedett.

Felidézte, hogy Magyarország nemrég kilépett a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership) elnevezésű nemzetközi kezdeményezésből, amit kedvezőtlen fejleményként értékelt.

Marschall Miklós, a TI vezérigazgató-helyettese szerint tíz év nem sok, főleg ha a korrupció elleni küzdelemről van szó. Úgy fogalmazott, az eltelt rövid idő alatt a magyar szervezet a "TI-család" egyik legjobbjává nőtte ki magát.

Gajus Scheltema, Hollandia budapesti nagykövete gratulált a TI Magyarország tízéves fennállásához. Szavai szerint a kezdetektől támogatták a szervezetet, és a továbbiakban is így tesznek. A diplomata jelzésértékűnek nevezte, hogy Magyarország kilépett a kritikus hozzáállásáról ismert Nyílt Kormányzati Együttműködésből.

Tölgyessy Péter politológus úgy fogalmazott, hogy a magyar emberek "óriási hittel, reménységgel szeretnének élni egy olyan országban, ahol kiszámítható a közigazgatás, nincs korrupció. Történelmi áttekintésében azt mondta, a rendszerváltás utáni, egymással szemben álló kormányok mindegyike eszközként használta a közigazgatást, és az ellentábor korrupciós cselekményeire mutogatott. Szavai szerint a 2010-ben megalakult magyar kormány más berendezkedést, "új rendszerváltást" kezdett hirdetni.

A hatalom úgy döntött, minden téren újra kell osztani a javakat, és jelenleg is ez folyik - vélekedett.
Az első panelbeszélgetésen Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) igazgatója a megelőzés fontosságáról beszélt. Megjegyezte: a korrupció lappang, mert egyik érintett félnek sem érdeke, hogy kiderüljön.
Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke úgy fogalmazott, az integritás akkor áll fenn, ha valaki akkor is helyesen cselekszik, amikor senki sem látja.  Saját feladatának az OBH szervezeti függetlenségének megteremtését nevezte, egyik első meghirdetett stratégiai célja az integritás kiépítése volt - közölte.

Boda Zsolt, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontja Politikatudományi Intézetének igazgatója egyik felmérésük eredményeit ismertetve elmondta, az állami adóhatóságra korábban komoly bizalommal tekintettek az emberek, ezt azonban erőteljesen lerombolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal körül 2014-2015-ben kirobbant botrány.

Martin József Péter arról beszélt, hogy a magyarok jelentős része szerint korrupció nélkül nem lehet érvényesülni, ráadásul a korrupció megtapasztalásakor csupán minden ötödik ember tenne bejelentést, ami nemzetközi összehasonlításban nagyon rossznak számít.  Németh Erzsébet és Martin József Péter között véleményellentét alakult ki arról, mennyire független, feddhetetlen az ÁSZ. A számvevőszék igazgatója adatokat közölt annak alátámasztására, hogy a szervezet átlátható, a TI ügyvezetője ugyanakkor úgy vélekedett, kritikával lehet illetni az ÁSZ működését.

A kérdéshez hozzászólva Handó Tünde megköszönte azt a segítséget, amelyet a számvevőszék a bíróságoknak nyújt, ahol magas a korrupció kockázata.

Terry Lamboo, a holland belügyminisztérium vezető tanácsadója közölte: Hollandiában is javult a bíróságok integritása. Azt mondta, egyedül a dokumentumok vizsgálatából nem igazán derül ki a "nepotizmus" mértéke, a munkavállalók észlelése szintén fontos.