Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szervezet hibásnak tartja a bíróságok érvelését, mely szerint a moped nem szállítható biztonságosan, helyette viszont elektromos kerekesszékkel bárki utazhat. Ez nem így van - írják, mivel Magyarországon jelenleg egy súlyosan mozgássérült embernek vagy mopedet, vagy elektromos utcai kerekesszéket írnak fel, a kettőt együtt nem támogatja az egészségbiztosító, csak méltányossági alapon, kivételes esetekben.

Az eszközök sok százezer forintba kerülnek, azokat önerőből az érintettek szociális helyzetük miatt nem tudják megvenni. Így jelenleg nem megvalósítható az, hogy az utazás idejére átüljenek egy elektromos kerekesszékbe. A mopedet ráadásul azért használják, mert az felel meg leginkább az igényeiknek, az állapotuknak, az életvitelüknek, az útviszonyoknak stb.

Nem jutnak el a munkába, orvoshoz

Ha a közlekedési társaságok nem szállítják őket - ahogy ez Debrecenben, Pécsett és Kecskeméten teszik - nem fognak tudni önállóan bejutni a városokba, önállóan munkába, orvoshoz, iskolába, járni, ügyeket intézni, tovább nő e társadalmi csoport elszigeteltsége. A mostani döntésnek káros hatása lehet, mert azt üzeni a szolgáltatóknak, hogy a jármű-közbeszerzéseknél nem kell figyelembe venniük a mozgáskorlátozott emberek igényeit, elég kizárni őket a szolgáltatásból, miközben elöregedő társadalmunkban egyre többen fognak mopedet használni - írja közleményében a MEOSZ.

A MEOSZ szerint a biztonsági aggályokra - amelyeket statisztikai adatok nem támasztanak alá, a társaságok ugyanis évek óta gond nélkül szállítják a mopedes utasokat - nem a mopedek kitiltása a megoldás, hanem meg kell teremteni a biztonságos közösségi közlekedés feltételeit.

Emellett felül kell vizsgálni a súlyosan mozgássérült személyek gyógyászati segédeszköz-ellátását, és a szükségleteiknek megfelelő eszközökkel kell ellátni őket. Ha az önálló életvitelükhöz az szükséges, akkor több típusú kerekesszékkel együttesen: aktív- és elektromos székkel, mopeddel.

Sürgős lépéseket szorgalmaznak

Magyarország az elsők között ratifikálta a fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményt, vállalva, hogy hatékony intézkedésekkel biztosítja a fogyatékos emberek személyes mobilitását. A szövetség arra kéri a kormányt, hogy tegyen sürgős lépéseket, biztosítsa a mopedek közösségi közlekedésben történő részvételét, valamint a mozgássérült emberek megfelelő segédeszköz- ellátását.

A jó gyakorlatokat kellene követni

A MEOSZ arra kéri továbbá a közösségi közlekedési szolgáltatókat, hogy ne tiltsák le a mopedet használó mozgássérült embereket a járműveikről. Jó gyakorlat is létezik, több társaság is példaértékű módon szállítja a mopedes utasokat, inkább őket kövessék. Mindnyájunk közös felelőssége, hogy a mozgássérült emberek akadálytalanul, biztonságosan és szabadon közlekedhessenek - olvasható a közleményben.