A magyar kormány stratégiai partnerként tekint a Közép-ázsiai országra, keleti nyitás politikájában a magyar-kazah kapcsolatok fejlesztése kiemelt helyen szerepel. Urazgalij Karshegenov tiszteletbeli konzul feladata az lesz az NGM közleménye szerint, hogy a jövőben még szorosabbra fűzze a két ország gazdasági kapcsolatait, új együttműködési lehetőségeket tárjon fel a nyugat-kazahsztáni megyékkel, és munkájával támogassa a magyar vállalatok piacra lépését Kazahsztánban. Ennek a célnak az intézményes keretei valósulnak meg a tiszteletbeli konzulátus megnyitásával - olvasható a gazdasági tárca közleményében.

Kazahsztán az elmúlt években Magyarország 3. legnagyobb külkereskedelmi partnere volt a FÁK országai között, az áruforgalom meghaladta a 261 millió dollárt.

A kazah-magyar gazdasági kapcsolatok élénkítésének elősegítését szolgálja az a kormányzati törekvés is, hogy még ebben a ciklusban, lehetőleg két éven belül közvetlen légijárat induljon a két ország között. A Napi.hu információi szerint a légijáratot a Wizz Air indítaná. Az ünnepélyes megnyitón részt vesz Laszlóczki Imre, Magyarország kazahsztáni nagykövete is.