Kiválasztották a Városliget helyén tervezett múzeumi negyed (Liget Budapest) múzeumépületeire beadott pályázatok legjobbjait, amelyek a beruházást felügyelő miniszteri biztos, Baán László szerint a várakozáson felüli színvonalat képviselnek - jelentette az MTI. A biztos emlékeztetett arra, hogy az öt új épületre külön-külön írtak ki pályázatot.

A zsúri minden egyes épület esetén kiválasztotta azt az öt-hat jelentkezőt, amelynek tervét érdemesnek tarja a megvalósításra, s ezért a pályázót meghívja a második minősítési körbe. Az első forduló eredményét - azaz az úgynevezett short list szereplőinek listáját - július végén hirdetik ki, az eljárás módja miatt azonban a nagyközönség ekkor még nem ismerheti meg a pályázatokat - mondta Baán.

Az érdeklődő laikusok csak második forduló decemberi eredményhirdetéskor nézhetik meg a pályaműveket. Titok a zsűrinek is marad, ugyanis a testület tagjai csak ekkor tudhatják meg, valójában kik a jelentkezők, akiknek a terveit véleményezték. A két forduló között a zsűri tagjai csak titokgazdákon keresztül kommunikálhatnak a pályázókkal, azaz csak a válaszadók ismerete nélkül tehetnek fel kérdéseket a jelentkezőknek.

A pályáztatás iránt várakozáson felüli érdeklődés mutatkozott, amit a biztos részben a rangos szakemberekből álló, nemzetközi zsűri hitelességével magyaráz. A kiírásra Amerikától Japánig 140 országból 500 pályázat érkezett. Baán a pályaművek színvonala alapján biztos benne, hogy az új épületek terve elnyeri majd a szakmai közvélemény és a széles közönség tetszését is.