Az Emmi mintegy 80 milliárdos lejárt adósságállományért alapvetően négy, a gyógyító-megelőző ellátásban is résztvevő egyetem - Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem -, valamint mintegy 90 egészségügyi intézmény felelős. A kórházak kicsit több mint negyede ugyan novemberről decemberre kismértékben csökkentette adósságait, (szakértők szerint külön pénz híjján erre az ellátás visszafogása nyújthatott fedezetet), túlnyomórészük azonban jellemzően egy havi finanszírozásnyival duzzasztotta a szállítók felé fennálló kötelezettségét. A Debreceni Egyetemen félmilliárddal nőtt az adósság, s a takarékoskodásra leginkább odafigyelő Gyemszi maga is 372 milliós kifizetetlen számlát tolt maga előtt az év végén, szemben a novemberi 345 millióval.

Ugyan 2014 végén, a szokásos kasszasöprésnél nem jutott címzett forrás az intézményi számlák csökkentésére, a legnagyobb adósok közé tartozó Pécsi Tudományegyetem mégis csaknem kétmiliárddal, 2,68 milliárdra, a Semmelweis Egyetem pedig mintegy 800 millióval, 2,66 milliárdra faragta lejárt tartozásait. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézetben majd hárommilliárdról kétmilliárd alá, a Kaposvári Egyetemen 736 millióról 226 millióra apadt a kifizetetlen számlák értéke.

Ugyanakkor a kórházi tartozásokkal leginkább sújtott orvostechnikai beszállítók, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint mindebből egyáltalán nem részesültek, mint Rásky László lapunknak kifejtette, az év vége felé teljesen leállt a szállítók kifizetése, s tapasztalataik szerint az intézményvezetők már nem is izgatják emiatt magukat.

A főtitkár elmondta, a folyamatosan halmozódó nemfizetések miatt a beszállítók már hitelből finanszírozzák a havonta fizetendő járulékokat, és adókat, ami a kisebb vállalkozásokat egyre gyorsabban az ellehetetlenülés felé sodorja. Van olyan vállalat, amelynek többmilliárddal tartozik az állam, s ugyan a multinacionális hátterű cégek létét ez közvetlenül nem fenyegeti, akár az éves forgalom negyedét kitevő tartós lejárt követelések finanszírozását előbb-utóbb megunják az anyacégek. Az pedig különösen a speciális termékek beszállítóinál vezethet ellátási gondokhoz, ha a türelem elfogytával olyan fékeket léptetnek életbe, mint a készpénzes szállítás, a jogi útra terelt behajtás, vagy a szállítások leállítása - mondta Rásky László.