Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Cikkünk folyamatosan frissül.

A Civilizáció elnevezésű csoport azért hirdette meg rendezvényét, mert megbélyegzőnek tartja a kormány módosító javaslatát, mely szerintük tovább nehezítené a hazai civil szektor működését. A demonstrálók egy több méter betűmagasságú "CIVIL" feliratot állt körbe szív formában - tudósít az eseményről az MTI. A szív azt jelképezi, ahogy a társadalom körülöleli a civil szervezeteket.

A demonstrációhoz - a szervezők tájékoztatása szerint - több tucat civil szervezet jelezte csatlakozását, köztük az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Háttér Társaság, a Humán Platform, a Krétakör Alapítvány, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Nyugdíjasok Országos Képviselete, az Oktatói Hálózat, az Ökotárs Alapítvány, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Roma Parlament, a Szivárvány Misszió Alapítvány - Budapest Pride, a Tanítanék Mozgalom, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország Alapítvány és a Védegylet.

A 444.hu tudósítása szerint a közeli utcában már a kezdés előtt erős volt a rendőri jelenlét, amit az is indokolhat, hogy a tér sarkán fekszik a Fidesz székháza, amit a tüntetők vasárnap a Kossuth térről átvonulva próbáltak megközelíteni, de akkor a rendőrség a Lendvay utca lezárásával megakadályozta ezt.

Az első felszólaló egy CEU-s diák, László Luca volt, aki a civil társadalom és a civil szervezetek fontosságát hangsúlyozta. A TASZ ügyvezető igazgatója, Kapronczay Stefánia arról beszélt, hogy a szabadság a legjobb dolog a világban, ezért fontos, hogy megtanítsuk gyerekeinknek, hogy nem csak a kötelező vélemény létezik - írta a 444.hu.

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője azt mondta, hogy olyan problémákkal foglalkoznak, ami az állam szerint nincs is: gyermekéhezés, leszakadó térségek, szegénység vidéken. Közben az alapítványuk állami feladatokat lát el az állam helyett: tanodákat üzemeltetnek a gyerekeknek, pótolják az egészségügyi rendszer hézagait.

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója arról beszélt, hogy a civil szervezetek nagyon fontos társadalmi munkát végeznek, például a karitatív, a kulturális és környezetvédelmi területen az ő munkájuknak köszönhetően "Magyarország jobban teljesít". Kijelentette, hogy folytatni fogják a munkájukat, "előbb voltunk itt, mint a kormány, és tovább is maradunk". Az MTI szerint arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar állam is kap külföldi támogatásokat. Amikor a kormány tapsolja el a brüsszeli milliárdokat, az oké? Ha a civil szervezet kap néhány milliót, aminek minden fillérével elszámol, akkor azt pellengérre kell állítani? - vetette fel.

A hivatalos beszédek után a tömeg egy része -  a 444.hu szerint néhány ezren - a Fidesz Lendvay utcai székháza elé vonult. Az épületet komoly rendőri erőkkel, hármas sorfallal védik.

Az Index arról ír, hogy a Hősök teréről érkező tüntetők elfoglalták az Oktogont.

A szervezők szerint több tízezer résztvevő és több mint 100 civil szervezet csatlakozásával jött létre a Hősök vétója esemény. Az Index tudósítása szerint a rendezvény résztvevői az eseményen létrehozott élőképpel azt üzenik Magyarországnak és a világnak: tovább dolgoznak az ország érdekében. Maradnak, hogy elutasítsák a megbélyegzést és hogy mások is maradhassanak.

Kép: MTI/EPA

Este 10-re a különböző irányokból érkező tüntetők ellepték a Kossuth teret. Több ezren vannak, főleg fiatalok, kántálnak, bulis a hangulat a tudósítások szerint. A rendőrség nagy erőkkel vonult fel az épület lépcsőjén.

Az Oktogonon este 11 előtt nem sokkal még mindig nem állt helyre a közlekedés, a tüntetők blokád alá vonták a teret, a rendőrség készenlétben áll. A Parlament előtti tér kiürül, a demonstrálók átvonulnak az Oktogonhoz - írja az Index.

Éjfélkor bulihangulat uralta az Oktogont, a tüntetés utáni zenés-táncos after partyt a rendőrök nem zavarták meg.