Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az e-egészségügyi rendszer kiépítésével a szakellátó intézmények hozzáférhetnek a közeljövőben induló, új központi informatikai rendszerhez, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez, az EESZT-hez. Ehhez több mint tízezer informatikai eszközt (hardverek, szoftverek, szerverek, nyomtatók, hálózati eszközök, routerek) szereztek be és szállítottak ki a kijelölt közfinanszírozású intézményeknek, összesen 7,2 milliárd forint értékben -  adta hírül az ÁEEK.

Az EESZT központi informatikai rendszere teremt alapot az egészségügyi szolgáltatók együttműködéséhez. Egységes informatikai környezetben, a legmagasabb fokú adat- és kibervédelemmel biztosítja az egészségügyi ágazaton belüli hatékony kommunikációt.

A MeNTA okostelefonos alkalmazás, vagyis a Mobil EgészségNapló és Tájékoztató Alkalmazás kialakítása 300 millió forintba került, amit európai uniós fejlesztési forrásból fedeztek. A mobil alkalmazás képes egészségnaplókon keresztül adatokat megosztani háziorvosi- és kórházi informatikai rendszerekkel, így az otthon naplózott adatok gyorsan és hatékonyan juthatnak el a kezelőorvoshoz. Az alkalmazás segítségével a felhasználók többek között egészségtervet készíthetnek, hiteles információkhoz juthatnak betegségükkel kapcsolatban, megtudhatják a felírt gyógyszerrel kapcsolatos összes elérhető információt a vonalkód beolvasásával, valamint az útvonalkereső térképes funkció segítségével egyszerűbben elérhetik a szolgáltatókat is.

A miénkhez hasonló e-egészségügyi rendszert vezetett be és üzemeltet Ausztria, Franciaország, Spanyolország és Észtország, valamint a világ számos országában működnek másfajta e-egészségügyi rendszerek. A rendszer az Európai Parlament és a Tanács 95/46/EK adatvédelmi irányelvével összhangban épül ki - hangsúlyozza az ÁEEK.