A parlament várhatóan szerdán szavaz a második Varga-csomagról, amely a tranzakciós illeték, a távközlési adó, a bányajáradék és a kamatadó emelésével éves szinten mintegy 100-120 milliárd forinttal növeli a költségvetés idei bevételeit - minderre az elmarad bevételek pótlása miatt van szükség. A kormány ezzel csomaggal szemben most úgy döntött, hogy minisztériumok a tervezetthez képest 30,4 milliárd forinttal többet költhetnek a 2012-es költségvetés maradványaiból.

Növeli az idei hiányt

A most megjelent kormányhatározat szerint a maradványok - vagyis a betervezett, de el nem költött előirányzatok összege - 81,55 milliárd forint volt. Praktikusan a 2012-es kiadások és a hiány ennyivel lett alacsonyabb annak köszönhetően, hogy jellemzően bürokratikus okok miatt nem sikerült e pénzeket elkölteni, szerződés, vagy politikai akarat hiányában. A 81,5 milliárdos maradványból a kormány 53,1 milliárdot - további intézkedésig - zárolt, az elmúlt évek szokása szerint erre a pénzre az érintett tárcák végleg keresztet vethetnek.

A kormány ugyanakkor 30,4 milliárdot visszaad a tárcáknak - ez a pénz az idei kiadásokat, így a hiányt növeli - hisz bevételi oldalról e kiadás nincs megtámogatva, pontosabban a fedezet a 2012-es büdzsében volt. A legnagyobb - tízmilliárd feletti - maradványok az emberi erőforrás és a vidékfejlesztési tárcánál keletkeztek, ám az uniós fejlesztésekből 26,1 milliárdot nem tudtak elkölteni. Az uniós fejlesztéseket nem számítva a maradványok jelentős része a működési kiadásoknál keletkezett - vagyis az évközi megszorítások ellenére több intézménynél spórolni tudtak.

Mire megy a pénz?

Ugyanakkor beszédes, hogy a kormány mire engedélyezi a maradványok elköltését: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban megmarad maradványokat 259 millió forint értékben a nemzeti ünnepek és egyéb események támogatásra teszik félre. 400 millió forintot kap a Ludovika Campus - ez a kormány milliárdos felújítási programja, aminek keretében az Orczy téri volt Ludovika épületében költöztetik a Nemzetvédelmi Egyetemet. A Miniszterelnökség működési kiadásai a maradványokból 712 millióval többet költhetnek az idén a tervezetnél, de 100 millió jut a Nemzeti Külgazdasági Hivatal működési kiadásaira is a rendes költségvetési támogatáson túl.

A kormány tavaly december közepén hozta létre Szász Jenő erdélyi politikus vezetésével a Nemzetstratégia Kutató Intézetet, ugyanekkor százmillió forinttal ki is stafírozták azt. Ám két hét alatt nem sikerült ezt a pénzt elkölteni, így keletkezett az a maradvány, amit most a kormány 90,8 millió forintig el is költ a "Washingtoni Magyar Kápolna" létrehozására. A miniszterelnökségen belül a maradványokból 700 milliót kap a V0-ás - Budapestet elkerülő - új tehervasútvonal tervezéshez.

A BM fejezetében a büntetés-végrehajtás kap a maradványokból 945 millió forintot - amit beruházásokra fordíthatnak a börtönőrök. A titkosszolgálatok közül az Alkotmányvédelmi Hivatala a nyerő, ők 100 milliót kapnak működésre a Bevándorlási Hivatal pedig további 1,1 milliárd forintot.

Az NGM fejezetén belül 160 millió forintos maradványt vontak el a minisztérium működési kiadásaiból még ennél is nagyobb összeget 464 millió forintot a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal évi egymilliárdos költségvetésből. A tervhivatal még Matolcsy György szellemi gyermeke, és egy fekete doboz, ugyanis a működésről semmilyen érdemi információt nem lehet tudni az alapszabályán kívül, miszerint hosszú távú stratégiai tervezéssel foglalkoznak a fókuszban pedig a 2014-től induló uniós költségvetés áll. Az elvont maradványokból 265 millió forintot kapa Magyra Államkincstár működésre és felhalmozási (beruházási) kiadásokra.

Az EMMI-nél vagyis az emberi erőforrás tárcánál összesen 10,3 milliárdos maradvány keletkezett, amiből 5,9 milliárdot kapnak vissza a minisztériumi intézmények. Ebből a legnagyobb falat, 3,8 milliárd forint az egyetemek működési kiadásaira jut, de kap a maradványokból 1,4 milliárdot a mentőszolgálat működésre, 300 millió pedig a 2021-es Úszó és Vízilabda EB pályázatára jut.