Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lezárult a kiterjedt csalássorozatába tavaly márciusban belebukott Quaestor pénzügyi szolgáltató vállalkozás kötvényeseinek kártalanítása, már csak néhány egyedi eset van hátra - idézte a Világgazdaság Matolcsy György jegybankelnök képviselői kérdésre adott írásbeli válaszát.

A kárrendezést irányító Befektetővédelmi Alap (Beva) összesen 87 milliárd forintot fizetett ki  (hat nagyobb focistadion ára) több mint 31 ezer kártalanításra jogosult személynek. A 2015 februárjában bedőlt, szintén súlyos csalással vádolt Buda-Cash ügyfeleinek folyamatban lévő kártalanítására 14,1 milliárd forint (egy stadion) ment el eddig, ezt közel 8300 károsult kapta.

Ugyanakkor a kártalanítás még nem a brókercsalások teljes cechje, ugyanis nincs benne az úgynevezett kárrendezés. Az ezzel kapcsolatban tavaly elfogadott törvény szerint a Quaestor és a harmadik tavaly bedőlt cég, a Hungária Értékpapír Zrt. ügyfelei összesen 30 millió forintig kapják vissza pénzüket. A Beva a befektetőkre vonatkozó jogszabálynak megfelelően csőd esetén hatmillióig kártalanít.

A kárrendezés a Beva becslése szerint további 100 milliárd forintot fog felemészteni az eddigi 100 milliárdon felül. Ezt a pénzügyi szektor cégeivel adatja össze a kormány, de végső soron rajtuk keresztül az adófizetők fogják állni a brutálisan nagy cechet.