Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek május havi bejelentett tartozásállományának 83 százaléka, azaz 72 milliárd forint az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményeinél halmozódott fel. A fejezet teljes tartozásállományából a gyógyító-megelőző ellátást végző szakintézetek tartozása 47,9 milliárd forint, amelyből kiemelendő a korábban nonprofit kft-ként működő kórházak által jelentett 13,2 milliárd - derül ki az Államkincstár honlapjára felkerült adatokból. Áprilisban az Államkincstár szerint ez az összeg 50,6 milliárd forint volt, egy korrekció miatt azonban a valós összeg ennél csaknem kétmilliárddal kisebb volt. A május végi, minősített kórházi tartozásállomány 45 milliárd forintra rúg, az összeget 45 egészségügyi intézmény és a Pécsi Tudományegyetem hozta össze.

Az egyetemek, főiskolák tartozása 19,8 milliárdra rúg, ezen belül a betegellátást is végző négy egyetem adóssága 11,5 milliárd forint. Közülük a Pécsi Tudományegyetem halmozta fel a legnagyobb tartozást, egy hónap alatt csaknem egymilliárddal, 5,9 milliárd forintra gyarapította ki nem fizetett számláit.

Ez történt egy hónap alatt

A minősített tartozást jelentő 46 kórházból 44 már áprilisban is szerepelt ezen a listán, az akkorihoz képest 22-en növelték, 22-en pedig csökkentették adósságaikat. Egy hónap alatt a legnagyobb adósságnövekedést a már említett Pécsi Tudományegyetem mellett a Péterfy Sándor utcai kórház - 2,3 milliárdról 2,6 milliárdra, a Kenézi Gyula Kórház és Rendelőintézet  - 1,5 milliárdról 1,8 milliárdra - , a Markusovszky Egyetemi Oktató Kórház - 625 millióról 1,146 milliárdra -  produkálták.

Adósságcsökkentésben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház járt élen, az áprilisban jelentett 7,2 milliárdból - igaz ebből 1,9 milliárd téves jelentésnek bizonyult - május végére 4,6 milliárd forint lett. A veszprémi Csolnoky Ferenc kórházban pedig az 1,5 milliárdos adósság apadt 1,2 milliárd  forintra.

Rácz Jenő, a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház  főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség volt elnöke a 300 milliós tartozáscsökkenés mikéntjére vonatkozó kérdésünkre elmondta, ez inkább a tartozásállomány stabilizálását,a  további növekedés megállítást jelenti. Mivel nem került plusz pénz a rendszerbe, a ki nem fizetett számlák összege az aktuális beszállítói átütemezések, megegyezések függvénye, s minden bizonnyal ugyanez a helyzet a többi intézménynél is.

Kezelhetetlen konfliktusok

A teljes kórházi tartozásállományról szólva viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy kezelhetetlenné válhatnak a kórházi tartozások által generált konfliktusok. Az évet eleve 30 milliárdos tartozással kezdték a kórházak, ha ez öt hónap alatt 15-20 milliárddal gyarapodott, számíthatunk rá, hogy a félév végére minimum 25 milliárdnyi ki nem fizetett kötelezettséget tolnak maguk előtt az intézmények, ezáltal év végére legkevesebb 75 milliárdos tartozásállománnyal számolhatunk - mondta Rácz Jenő.

Mint hozzátette, a problémák 50 milliárdnál már nagyon feszítővé válnak, a beszállítók  -  a tartozás mintegy kétharmada ki nem fizetett orvostechnikai eszköz és gyógyszer - ezt a volument már nehezen tolerálják, és míg az ilyen nagyságrendű problémák eddig október táján jelentkeztek, most már a félév vége előtt megoldást kell találni rájuk - figyelmeztetett. Ellenkező esetben a kórházak nem fogják tudni használni az eddigi, közbeszerzésben garantált, beszerzési csatornáikat, csak rosszabb kondíciókkal, drágábban, vagy készpénzért vásárolhatnak.

Jönnek a kettőt fizet egyet kap konstrukciók

A Hungaropharma szerződésbontásával kapcsolatban megjegyezte, más beszállító is életbe léptetett már hasonló szankciókat, ezek közé tartozik, hogy csak életmentő gyógyszereket szállítanak, vagy csak készpénzre, illetve kettőt fizet egyet kap konstrukcióban, azaz, a fizetés egy részét a tőketartozás törlesztésének tudják be. A helyzetre mindeképpen megoldást kell találni - hangsúlyozta Rácz Jenő.

Segíthet a kasszamaradvány év vége előtti rendszerbe juttatása, ha erre nincs mód, akkor utána kell nézni az egyéb beavatkozási lehetőségeknek, de az nem megy, hogy nem teszünk semmit - fogalmazott a Kórházszövetség volt elnöke. Ha sikerülne egy havi finanszírozásnyi - ez 34- 35 milliárd forint - összeget úgy a rendszerbe juttatni, hogy azt ne terhelje bérköltség (ez a havi finanszírozásnak már több mint a fele), az a kórházak több mint kéthavi dologi kiadásának költségét fedezné - jegyezte meg Rácz Jenő.