Hiába kért ki adatokat Sallai Róbert Benedek a Nemzeti Földalaptól, azt a választ kapta, hogy igényét az új információs törvény alapján nettó 7,77 millió forintért tudják kielégíteni - írja az Index. Az LMP-s politikus szerint szerint ezért a pénzért ráadásul egy "használhatatlan adathalmazhoz" jutnának, hiszen a bírálati jegyzőkönyveket nem kapnák meg, a pályázatok személyes adatait pedig kitakarnák, vagyis pont a lényeg nem látszódna. Sallai szerint közérdekű adatokat politikai motivációval saját célra használnak a földpályázatok ügyében, miközben a magyar társadalom elől dugdossák azokat.

Sallaiék ezért arra készülnek, hogy szűkítik adatigényüket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőinek és a kormány tagjainak pályázataira, hátha ennek a költségeit ki tudják fizetni, illetve adatvédelmi polgári perben kívánják "behajtani" ezeket az információkat.

A parlament nemrégiben fogadta el azt az információszabadságot súlyosan korlátozó törvényt, mely többek között megszűntette a korábban számos visszaélésre fényt derítő közérdekű adatigénylések ingyenességét. Áder János egy szombati napon írta alá a törvényt, hiába kérték a civilek, ne tegye.