A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A gimnáziumi feladatkörök szigorítása, egyes intézmények gimnáziumi státusának megvonása a pedagógusok elbocsátását és a középfokú oktatás minőségi romlását okozhatja − vélekedik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Oktatási Hivatal (OH) honlapjára kikerülő feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és köznevelés-fejlesztési terv alapján. Mendrey László elnök a Napi Gazdaságnak elmondta, már önmagában az is nonszensz, hogy csak a Budapestre vonatkozó 1866 oldalas dokumentum véleményezésére mindössze két hetet kaptak a kerületi önkormányzatok, szülői és munkaközösségek.

A fejlesztési tervből egyértelműen kiderül, hogy két fővárosi középiskolától vonhatják meg a gimnáziumi státust. Ez az elképzelés, valamint a köznevelési törvényben meghatározott 18-ról 16 évre leszállított tankötelezettségi kor, a 6 és 8 osztályos gimnáziumi követelmények szigorítása egyes iskolák ellehetetlenülését is maga után vonhatja. Utóbbi esetében például kötelező a diákoknak meghatározott számú tanulmányi versenyen részt venniük, ahol meghatározott eredményt várnak el tőlük. A sikertelen szereplések esetén súlyos szankciók léphetnének életbe − állítja Mendrey. Hozzátette, ezek az elképzelések a tudásalapú társadalmat a munkaalapú társadalommal állítják szembe.

A kormány nem titkolt szándéka a szakképzés fellendítése. Ennek viszont az mond ellent, hogy − információink szerint − központosítás vár a szakiskolákra is. Ezeket az intézményeket ugyanis például Budapesten 9 központba vonnák össze, ami újabb juttatásokat vonna el az intézményektől − vélik a nevük elhallgatását kérő szakértők. Hozzáteszik, újabb "fejetlen kapkodás" övezi a középfokú oktatási rendszer átalakításáról szóló elképzeléseket.