Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2013. decemberben 855 milliárd forint volt, 23 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. Tavaly decemberben az országos kiskereskedelmi forgalom közel fele az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben (46,9 százalék), több mint egyharmada (39,1 százalék) a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 14 százalék pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott - írja közleményében a KSH.

A kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene decemberben 1,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene decemberben 0,4 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (85,2 százalékát) az élelmiszer jellegű
vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 4,8 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké - a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt - 53 százalékkkal volt több, mint 2012. decemberben.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene decemberben 2,7 százalékkal emelkedett 2012 hasonló időszakához képest. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati- és lábbeli- (7,3 százalék), a használtcikk- (5,8 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (4,2 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (3,0 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (2,2 százalék).

A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben (3,5 százalék). A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés az árucikkek széles körére kiterjedő, csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (26,4 százalék).

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma decemberben nőtt, volumene 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai decemberben 7,3 százalékkal nőttek.

2013. január-decemberben a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 0,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.