Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát - közel 80 százalékát - az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 0,4 százalékkal nőtt, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 9,3 százalékkal volt kevesebb, mint 2013. augusztusban.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene augusztusban 6,8 százalékkal emelkedett 2013 hasonló időszakához képest. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati- és lábbeli- (22,5 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (12,5 százalék) a használtcikk- (8,6 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer-üzletekben (7,1 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben (4,7 százalék). A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a bútor-, műszakicikk-üzletekben (2,5 százalék).

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a bővülés (28,6 százalék) az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma augusztusban nőtt, volumene 4,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai augusztusban 6,6 százalékkal emelkedtek. 2014. január-augusztusban a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 5,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az NGM elégedett

A háztartások fogyasztása tovább élénkült, a kedvező inflációs folyamatok és a fogyasztói bizalom magas szintje mellett a rekordszintű foglalkoztatásnak, a reáljövedelmek bővülésének és a rezsicsökkentésnek is köszönhető - állapította meg Glattfelder Béla, az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Véleménye szerint a bővülés jelzi a kormányzati törekvés sikerét, amely az embereknél minél több pénz hagy, hogy nőjenek a háztartások megtakarításai és a válság után ismét elkezdjenek vásárolni. Glattfelder szerint a kiskerforgalom növekedése a következő hónapokban is folytatódik.