Az üdülési támogatást a kiemelkedő munkateljesítmény jutalmazásául kaphatják az állomány tagjai, és azt családtagjaik is felhasználhatnák. A parlament emellett megteremtette egy újfajta lakáscélú kölcsön lehetőségét, segítve ezzel a hivatásos állomány tagjainak lakástulajdonhoz jutását.

Az Országgyűlés 257 igen szavazattal, 87 nem ellenében fogadta el a törvénymódosítást, amely alapján a jövőben a köztisztviselőkhöz hasonlóan a fegyveres szervek hivatásos tagjai is kaphatnak pótlékot képzettségük vagy munkakörük után.

A módosítás emellett egy személyi adatbank létrehozását rögzíti, amelynek célja, hogy megkönnyítse a vezetők kiválasztását. Változnak a vezénylés és berendelés szabályai is, így beiktatták az ügyészi szervezethez és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez vezénylést mint speciális eseteket.

Ismét törvénybe kerül a hivatásos szolgálatra méltatlanná válás kritériuma, vagyis a közbizalmat megrendítő vagy tekintélyvesztéssel járó cselekmények miatti felmentés. Ugyancsak felmentéshez vezethet a nem kifogástalan életvitel is.

A jogszabály rendelkezik arról is, hogy a Magyar Rendvédelmi Karon belül önálló tagozatként jelenik meg a parlament elnökének irányítása alatt álló Országgyűlési Őrség.

A törvénymódosítással változtattak az országgyűlési törvényen is, rögzítve abban, hogy a háznagy javadalmazása megegyezik a miniszterek illetményével. Ha viszont a háznagy parlamenti képviselő is egyben - ahogyan az a hétfőn megválasztott fideszes Mátrai Márta esetében fennáll -, képviselői munkájáért nem kap díjazást.

A munkáltatók 64,8 milliárd forint értékben adtak juttatást dolgozóiknak Széchenyi Pihenő (SZÉP) Kártyán november végéig, ebből a kártyatulajdonosok 38,8 milliárd forintot használtak fel - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn. A tárca összesítése szerint november végéig több mint 18 400 munkáltató szerződött a kártyakibocsátókkal, az igényelt kártyák száma meghaladta a 775 ezret, amelyek mellé 17 ezer társkártyát is kértek. A kártyákkal 39 ezer helyen lehetett fizetni. A júliusi adatok szerint 32 ezer 434 helyen fogadták el a kártyát. A SZÉP-kártyán belül a szálláshely alszámlára csaknem 16,5 milliárd forintot töltöttek fel november végéig, amelyből 9,1 milliárd forintot használtak fel a kártyatulajdonsok. Vendéglátásra 38,6 milliárd fizettek be a munkáltatók, ebből 25,1 milliárdot elköltöttek a kedvezményezettek. A szabadidő alszámlán lévő csaknem 9,8 milliárd forintból 4,5 milliárd forintot fizettek ki a kártyabirtokosok.